Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vettigt” att se över om marijuana ska klassas som dopning, anser internationella friidrottsförbundets chef

Från 2021
Sha’Carri Richardson.
Bildtext Sha'Carri Richardsson får inte tävla i Tokyo.
Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press

Sha’Carri Richardson missar OS – på grund av marijuana. Det gillar inte World Athletics ordförande Sebastian Coe. Sommarspelen lider då hon inte är med, säger Coe i Tokyo.

Sha’Carri Richardson var en av medaljfavoriterna på damernas 100 meter i Tokyo.

Richardson kom i mål som etta på sträckan med det nya personliga rekordet 10,72 i USA:s OS-kval – men strax efter det krossades drömmen om att tävla i Tokyo.

Löparen testade nämligen positivt för marijuana i dopningstesten i samband med finalen och stängdes av i en månad.

Rättvist? Det ifrågasätter många. Inte minst eftersom marijuana numera är lagligt i flera delstater i USA, bland annat i Oregon där OS-kvalen arrangeras.

"Väldigt ledsen för hennes skull"

En av dem som nu ställer sig bland kritikerna är det internationella friidrottförbundet World Athletics ordförande Sebastian Coe. Coe mötte pressen i Tokyo på tisdagen och fick också besvara frågor kring fallet Richardson.

– Jag är väldigt ledsen för hennes skull. Vi har tappat en enastående talang. Sommarspelen lider då hon inte är med. Men hon kommer att komma tillbaka, säger Coe enligt bland andra AFP.

Problemet är att såväl WA som IOK följer den internationella antidopningbyrån Wadas riktlinjer, som i sin tur inte beaktar huruvida substanser är lagliga i länder där idrottare åker fast för dem. Nu skulle det vara läge att se över den tolkningen, anser Coe.

– Det är inte oskäligt att tycka att det skulle vara en passlig tidpunkt att se över det nu. Det skulle vara vettigt. Inget är hugget i sten. Man måste kunna anpassa sig och se över praxis, säger Coe.

 

Diskussion om artikeln