Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konspirationsteoretiker och högerextremister stör hjälpinsatsen i översvämningsområden i Tyskland

Från 2021
En blå lastbil och en pansarvagn bredvid en skadad lastbilskärra med texten Freja på sidan.
Bildtext Blåa THW-fordon är en vanlig syn i Tyskland då man röjer efter katastrofer.
Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

I samband med röjningsarbetet efter de massiva översvämningarna i Tyskland har också konspirationsteoretiker och högerextremister tagit sig till de drabbade områdena för att sprida sina irrläror. Personal som är på plats för att hjälpa de nödställda har dessutom blivit förolämpade och angripna.

När det gäller att röja upp efter katastrofer som översvämningarna i västra Tyskland, så är alltid också de blåa bilarna på plats.

De tillhör organisationen Technisches Hilfswerk THW vars främsta uppgift bland annat är att snabbt bygga upp förstörd infrastruktur. Också nu har man omkring 4 000, till största del frivilliga, hjälpare på plats i översvämningsområdena.

Där organisationens hjälp tacksamt brukar tas emot har det ändå under den här insatsens gång kommit till enstaka angrepp mot de frivilliga hjälparbetarna. Det ska bland annat ha kastats sopor och bråte på organisationens bilar.

Två blåklädda personer i hjälmar vid en hög med bråte.
Bildtext THW-personal har uppmanats att plocka bort sina namnskyltar för att undvika trakasserier.
Bild: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Enligt uppgifter från THW är det personer från den så kallade Querdenkerrörelsen, som står bakom angreppen och förolämpningarna mot personalen.

Det handlar om en brokig skara människor som består av allt från konspirationsteoretiker och vaccinmotståndare till coronavirusförnekare och högerextremister. Rörelsen har gjort sig känd framför allt genom sina protester mot coronaåtgärderna.

Från THW:s sida har man uppmanat de frivilliga att avlägsna sina namnskyltar, så att de inte kan identifieras och på så sätt riskerar vidare trakasserier.

Regeringen varnar befolkningen i området

Från den tyska regeringens sida har man redan i ett rätt så tidigt skede varnat för att vissa personer utnyttjar katastrofen för sina egna ändamål.

Det har bland annat gjorts försök att samla in pengar och från regeringshåll uppmanar man tyskarna att rikta sina donationer endast till sedan tidigare kända hjälporganisationer.

Uppmaningen att bidra med pengar har åtminstone i ett fall kopplats ihop med påståendet att förbundskansler Angela Merkel bär skuld för att så många människor har drunknat. Hon ska ha blivit varnad för katastrofen men inte ha gjort något, heter det i uppropet.

Det tyska rundradiobolaget ARD rapporterar om personer som har dykt upp i områden, där man hävdar att räddningsinsatsen står stilla och målar upp en bild av att staten och myndigheterna inte kan eller ens behövs för att hantera situationen.

Den här beskrivningen av läget sprider man vidare via sociala medier, samtidigt som man visar upp sig själv som en räddare i nöden.

Blommor i en flaska. I bakgrunden en person som städar efter översvämningarna.
Bildtext Översvämningarna i Tyskland krävde åtminstone 165 dödsoffer.
Bild: Friedemann Vogel / EPA

Från myndigheternas sida har man hittills bland annat låtit stänga ett planerat ”familjecentrum”, som skulle öppnas av en förening med kopplingar till Querdenkerrörelsen.

Föreningen, som bland annat protesterar mot coronaåtgärderna och varnar för vacciner, ville erbjuda barnpassning för drabbade familjer.

Polisen har meddelat att man håller ett öga på vilka grupper som rör sig i området kring floden Ahr.

Det har i Tyskland också tidigare varit vanligt att i synnerhet högerextremister har utnyttjat liknande händelser för att skapa en bild av att man hjälper vanliga människor i nöd.

Stor vilja att hjälpa bland tyskarna

Samtidigt är konspirationsteoretikernas verksamhet i översvämningsområdet ändå ett mycket marginellt fenomen i jämförelse med den stora beredskap och vilja som det bland tyskarna finns att hjälpa de nödställda.

Under veckoslutet och i början av veckan fick man från myndigheternas sida uppmana frivilliga privatpersoner att hållas borta från det hårt drabbade området kring floden Ahr.

Dagarna innan hade så många frivilliga hjälpare sökt sig till området att det kom till enorma trafikstockningar, som i sin tur försvårade det professionella röjningsarbetet.

De hundratals lastbilar och långtradare som i skytteltrafik transporterar bort bråte kom helt enkelt inte längre fram på de fullpackade vägarna.

Från myndigheternas sida betonas att det kommer att finnas ett hjälpbehov också om några veckor och månader och att privatpersoner därför nu borde vänta och låta röjningspersonal och soldater sköta jobbet.

Folks vilja att bidra med pengar för att hjälpa de drabbade är också mycket stort. Det nätverk, dit bland annat det tyska Röda korset hör, fick under den första veckan efter katastrofen in nästan 40 miljoner euro i donationer.

Ytterligare flera tiotals miljoner har samlats in via till exempel olika medier.