Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nestes jämförbara rörelsevinst går neråt – men förnybara bränslen ger omsättningen ett lyft

Från 2021
Neste Oils vägskylt.
Bildtext Förnybara bränslen går åt, enligt Neste. Men traditionella oljeprodukter påverkar den jämförbara rörelsevinsten negativt.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Nestes omsättning uppgår nu till tre miljarder. För ett år sedan låg siffran på 2,6 miljarder. Trots att omsättningen går uppåt, har den jämförbara rörelsevinsten backat. Det visar Nestes halvårsrapport.

Under perioden april–juni var Nestes jämförbara rörelsevinst 241 miljoner euro. Det är en nedgång från 255 miljoner euro om man jämför med samma period i fjol, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Om man ser på perioden januari–juni i år har den jämförbara rörelsevinsten minskat ännu mer. Under årets första sex månader var den jämförbara rörelsevinsten 542 miljoner euro jämfört med 663 miljoner euro under samma period i fjol.

Verkställande direktör Peter Vanacker säger ändå att resultatet är stabilt eftersom omsättningen under årets tredje kvartal ökade. Omsättningen är nu tre miljarder euro jämfört med 2,6 miljarder i fjol.

Traditionella oljeprodukter inte lika pop

Högre försäljningspriser och omorganisering vid Neste i Borgå är några av förklaringarna till den förbättrade omsättningen, enligt företaget.

Enligt företaget var det förnybara bränslen som gav vinst, medan man förlorade på traditionella oljeprodukter. Det här förklarar försämringen beträffande den jämförbara rörelsevinsten.

– De förnybara produkterna visade återigen sin motståndskraft och försäljningsbidraget hölls på en bra nivå, säger vd:n Peter Vanacker.