Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första personen dömd under Hongkongs kontroversiella säkerhetslag – 24-åring döms för terrorism

Från 2021
Polis och demonstranter drabbar samman i ett köpcenter i Hongkong den 10 maj 2020.
Bildtext Planerna på säkerhetslagen stötte på stort motstånd i Hongkong, men efter att lagen implementerats har inte några massprotester ordnats i samma utsträckning som tidigare av rädsla för långa fängelsestraff. Arkivbild.
Bild: All Over Press

I Hongkong har någon för första gången dömts under de nya, kontroversiella säkerhetslagarna. Den 24-årige tidigare servitören Tong Ying-kit stod åklagad för både terrorism och utbrytningsförsök - och ansågs skyldig på bägge punkter.

Under dagens domstolsförhandling slog tre domare fast att en banderoll han bar under en demonstration "möjligen uppviglade till utbrytningsförsök" och att den därför var olaglig. På banderollen stod det "Befria Hongkong, vår tids revolution". Det är en populär slogan för demokratirörelsen i Hongkong.

Tong Ying-kit krockade in i tre poliser med sin motorcykel under en protest i Hongkong i juli i fjol medan han höll i banderollen.

En alternativ åtalspunkt för äventyrande av trafiksäkerheten behandlades inte.

Säkerhetslagen trädde i kraft bara några timmar innan händelsen med motorcykeln.

Ännu oklart vad mannen döms till

Tong kan dömas till livstids fängelse, men något straff presenterades inte ännu i dag. Rättegången har pågått i 15 dagar.

Dagens fall anses vara riktgivande för hur den nya säkerhetslagen kan komma att tillämpas i praktiken. Hittills har lagen ändå visat sig vara effektiv vad beträffar att skrämma oliktänkare från att demonstrera.

Samtliga domare som behandlade fallet är utsedda av Hongkongs chefsminister Carrie Lam.

Då Tong fick höra att han döms var han till synes lugn. Han vinkade till sina anhängare innan han leddes ut från salen, rapporterar BBC som har en reporter på plats.

Två kvinnor håller upp skyltar där det står befria Hongkong, vår tids revolution.
Bildtext "Befria Hongkong, vår tids revolution" är numer en förbjuden slogan.
Bild: Björn Ådahl

Lagarna stärker Kinas grepp om Hongkong

Lagen inskränker i praktiken autonomin i området, och gör det lättare att straffa aktivister.

Sedan lagen trädde i kraft har över 60 personer åtalats, de flesta av dem är fängslade i väntan på rättegång. Bland dem finns bland annat en av demokratirörelsens frontfigurer, Jimmy Lai. Lai äger den numer nedstängda tidningen Apple Daily.

Enligt Peking är lagen nödvändig för att "stabilisera läget i området", efter månader av massprotester år 2019.

Säkerhetslagen ger polisen i Hongkong stora befogenheter, där bland annat telefonavlyssning, dataintrång och internetcensur är möjligt utan domstolsbeslut.

Hongkongborna har sedan 1997 åtnjutit en helt annan nivå av yttrande- och politisk frihet än invånarna på det kinesiska fastlandet. År 1997 överräcktes den tidigare brittiska kolonin till Kina under principen "ett land, två system".

Många har redan länge befarat att Kina gradvis försöker stärka sitt grepp om området, och att det hotar invånarnas fri- och rättigheter och rättssystemets oberoende.

Säkerhetslagarna behandlar brott såsom uppror, terrorism och förräderi. Maximistraffet är livstid i fängelse.

Källor: Reuters, AFP, BBC