Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kongressförhör om stormningen av Capitolium börjar – partipolitiken förgiftar atmosfären

Från 2021
Uppdaterad 27.07.2021 17:26.
Poliser som försvarande Capitolium den sjätte januari 2021 anländer till kongressförhör om händelserna.
Bildtext Poliser som försvarade kongressbyggnaden i januari anlände på tisdagen till förhör om händelserna.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

De första officiella förhören om vad som hände inför och under stormingen av Capitolium i Washington den sjätte januari i år började i den amerikanska kongressen på tisdagen.

– Det finns fortfarande så mycket frågor bland människorna om vad som hände och 72 procent, enligt en färsk undersökning, säger att de tror att det fortfarande finns saker och ting som de inte känner till, säger USA-forskaren Oscar Winberg till Svenska Yle.

Hela utredningen har överskuggats av de svårt låsta positionerna mellan republikanerna och demokraterna. De två partierna har inte lyckats enas om en gemensam, bred utredning i stil med den som inrättades efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

Då var det dock frågan om en yttre fiende med terroristledaren Osama bin Ladin i spetsen, vilket gjorde det lättare att ena landet. Men stormningen av Capitolium utfördes av president Donald Trumps anhängare, vilket gör all utredning till partipolitik.

Trumpanhängare inne i kongressbyggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Trumpanhängarna ockuperade kongressbyggnaden i flera timmar den sjätte januari 2021.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Majoriteten av republikanerna anser fortfarande att Trump är den kandidat som egentligen vann presidentvalet i höstas och att stormingen av kongressen leddes av våldsamma vänsteraktivister som försökte ställa Trump i en dålig dager, enligt en Reuters/Ipsosmätning som gjordes i slutet av maj.

– Donald Trump har fortfarande en väldigt kraftig maktposition inom det republikanska partiet. Det finns en tro inom det republikanska ledarskapet att Trump är deras nyckel till framgång i valen 2022 och 2024, påpekar Winberg.

USA-kännare och forskare Oscar Winberg.
Bildtext En majortiet av amerikanerna tror att det fortfarande finns saker de inte känner till om stormingen av Capitolium, säger USA-forskaren Oscar Winberg.
Bild: Yle/ Eva Brunell

I brist på politisk enighet om att inrätta en gemensam utredning kring januarihändelserna blev det i stället demokraterna under ledning av talmannen Nancy Pelosi som samlade en specialkommitté med representanter för bägge partier.

Pelosi har godkänt alla medlemmar, vilket också retat upp en del republikaner då alla partiets nomineringar inte godkänts.

Bland annat förkastade Pelosi Ohioledamoten Jim Jordan och Indianaledamoten Jim Banks, som republikanledaren Kevin McCarthy hade nominerat till kommittén.

Bägge har gjort sig kända för att förfäkta konspirationsteorier om massivt valfusk som de anser att demokraterna gjorde sig skyldiga till.

Sådana påståenden har aldrig kunnat föras i bevis.

Jim banks, Jim Jordan och Kevin McCarthy håller presskonferens.
Bildtext Jim Banks (till vänster), Jim Jordan (i mitten) och Kevin McCarthy (till höger) håller presskonferens, efter att Nancy Pelosi förkastade nomineringen av de två republikanska ledamöterna till utredningskommittén.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

"Pelosirepublikaner"

I protest mot att nomineringarna av Jordan och Banks förkastades meddelade republikanerna att de inte tänker delta i specialkommitténs verksamhet.

Pelosi svarade med att på egen hand utse de republikanska Trumpkritikerna Liz Cheney och Adam Kinzinger, vilket fick republikanledaren McCarthy att förolämpa dem med uttrycket "Pelosirepublikaner".

– Det är ett drag i försöken att beröva Nancy Pelosi möjligheten att säga att kommittén går över partigränserna, säger Oscar Winberg.

De första förhören blir med poliser som attackerades av angriparna under stormningen den sjätte januari. De angreps bland annat med elchockspistoler och kemikalier och utsattes för rasistiska påhopp och misshandel av Trumpanhängarna och väntas vittna om detta.