Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De som köade förgäves i måndags får nya möjligheter – stort intresse för coronavaccinets andra dos i Borgå

Från 2021
Två personer sitter med ryggen mot på stolar som är placerade i en rad i ett stort rum.
Bildtext Det är också möjligt att få coronavaccin utan tidsbeställning i Borgå, vilket väckt stort intresse (arkivbild).
Bild: Milena Hackman / Yle

Många Borgåbor ville vaccinera sig utan tidsbeställning i måndags, då det för första gången ordnades walk in-vaccinering också för att få den andra dosen. På onsdag och torsdag den här veckan erbjuds samma möjlighet.

– Det finns helt tydligt ett behov av den här tjänsten och intresset var stort i måndags, konstaterar Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Yle Östnylands reporter var på plats vid Konstfabriken i måndags, och kön till huvudingången från gården var lång redan strax efter klockan 10. Kön ringlade sig över gården, förbi glasskiosken och in i köpgränden ända till sportbutiken i ändan av passagen.

Personer som köar.
Bildtext Kön till walk in-vaccinationen i Borgå i måndags var lång.
Bild: Yle/ Katarina Lind

Reportern som stod i slutändan fick köa i två timmar för sitt vaccin, men alla som dök upp mellan klockan 10 och 14 hade inte samma tur. En del blev nämligen helt utan coronavaccin, eftersom doserna tog slut.

Samtidigt som det var möjligt att ta den andra dosen, förutsatt att åtta veckor gått sedan den första, var det också möjligt att ta den första dosen vaccin.

Walk in-vaccinationer för den första dosen har ordnats i Borgå redan i några veckor, men intresset för den andra dosen ledde alltså till rusning.

– Det är tråkigt att en del blev utan vaccinet i måndags, och det var säkert jobbigt att stå i solen och köa. Jag beklagar det här, men vi hade ett visst antal doser vi kunde erbjuda, säger Silvennoinen.

"Borgåborna har vaccinerat sig flitigt"

Cirka 150 doser hade reserverats, men Borgå stad vaccinerade fler än planerat i måndags. Till följd av det stora intresset lyckades staden erbjuda cirka 180 doser coronavaccin utan tidsbeställning.

– Det finns ett klart behov av en fortsatt möjlighet, och vi är tacksamma över att Borgåborna över lag vaccinerat sig flitigt.

Då Borgå stad nyligen erbjöd möjligheten att tidigarelägga den andra dosen coronavaccin var det många som febrilt försökte boka om sin tid på nätet. Medan vissa fick syn på lediga tider i det elektroniska systemet hittade andra inte en enda ledig tid under vecka 30.

– Vi hade förra veckan cirka 150 personer som önskade tidigarelägga sin tid och det borde ännu finnas tider att flytta till, säger Silvennoinen.

Medelålders kvinna poserar i en gränd med äldre trähus.
Bildtext Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör i Borgå, beklagar att en del Borgåbor blev utan coronavaccin i måndags (arkivbild).
Bild: Pressbild / Studio Lindell

Den som lyckas flytta sin tid kan alltså försäkra sig om att slippa köa. Personer med tidsbeställning kan gå förbi walk in-kön och raka vägen in till vaccinationsstället i Konstfabriken.

Den andra dosen coronavaccin kan tidigareläggas på coronavaccinbokning.fi.

Ungefär 150 doser per dag har reserverats för walk in-vaccinationerna på onsdag och torsdag, som ordnas klockan 10-14 i Konstfabriken (vecka 30).

Hur är då coronaläget i Borgå just nu?

– Läget är ungefär på samma nivå som under de senaste veckorna. Förra veckan hade vi 19 positiva fall, varav 5 under veckoslutet.

"Vi försöker svara på behovet"

Ann-Sofie Silvennoinen konstaterar ändå att incidensen i Borgå är över 69. Med incidens avses antalet bekräftade fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Skolstarten närmar sig för elever och studerande, men Silvennoinen glädjer sig över att en stor procent av de unga har låtit vaccinera sig.

36,3 procent av Borgåbor i åldern 12–19 år har låtit vaccinera sig, medan över 60 procent av personer över 20 år har tagit vaccinet.

– Jag tycker Borgåunga har tagit emot den här möjligheten väldigt fint, även om den inte funnits så länge.

Silvennoinen säger att Borgå stad över lag försöker svara på behovet av coronavaccin och ser över vilka tjänster staden kan erbjuda.

Walk in-coronavaccinationer i Konstfabriken i Borgå

  • onsdag 28.7 och torsdag 29.7 klockan 10–14

  • i motsats till tidigare uppgifter ordnas inte en walk in-vaccinering på fredag, eftersom ett evenemang ordnas i Konstfabriken då

  • både första och andra dosen coronavaccin erbjuds

  • den första dosen erbjuds Borgåbor över 16 år samt Borgåbor i åldern 12–15 år som hör till en riskgrupp

  • en förutsättning för den andra dosen är att minst 8 veckor har gått sedan den första dosen

  • den som kommer till walk in-vaccinationen bör förbereda sig på eventuell kö och ta med identitetsbevis

Diskussion om artikeln