Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fanny Teijonsalo trodde att kvaltiderna var för tuffa – under ett absurt 2021 har hon krossat rekorden och väntar på OS-debuten: "Borde egentligen inte hända i min ålder"

Från 2021
Uimari Fanny Teijonsalo istuu uima-altaan päädyssä.
Bildtext Fanny Teijonsalo har hittat rätt i Jyväskylä och är redo för OS.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Fanny Teijonsalo vet knappt hur det känns att inte simma nytt rekord under 2021. Så varför ändra på det i Tokyo? "Överlägset bästa säsongen i karriären", säger OS-debutanten till Yle Sporten.

Sensommaren 2020 känns som en evighet sen, men då var Fanny Teijonsalos OS-mål klart: Ta en plats i Finlands kvartett i medleystafetten i Tokyo.

Kvalgränserna på de individuella distanserna kändes på tok för tuffa. Elva månader senare väntar hon på dubbla starter i OS.

– Egentligen har det här året varit helt absurt, säger Teijonsalo till Yle Sporten.

Hon har sänkt personliga rekorden på sina OS-distanser 50 meter frisim och 100 meter frisim med över en sekund, simmat EM-semifinal på båda sträckorna och fått en flygbiljett till Tokyo i handen.

Inför OS ligger rekordtiderna på 24,77 och 54,72.

– Det är min överlägset bästa säsong i karriären. Utvecklingen har varit helt otrolig och jag har gått framåt massor i både frisim och ryggsim. Jag har dessutom hittat en annan jämnhet i prestationerna. De sämre loppen ligger också på en högre nivå.

– I min ålder borde det egentligen inte hända att man simmar så många rekord. FM i juni var första tävlingen på hela året då jag inte noterade ett enda rekord – och det säger mer om säsongen än insatserna i FM.

Lång väntan på debuten

Den Esbobördiga 25-åringen gör sin OS-debut på 100 meter frisim. Försöken avgörs på onsdag eftermiddag finsk tid. Två dagar senare står 50 meter frisim på programmet.

Teijonsalo kom till OS-byn i Tokyo i torsdags och simningen har varit i gång i Tokyo sen i lördags, men Teijonsalo har fått titta på. Bland annat var hon på plats i arenan när Ida Hulkko simmade semifinal på 100 meter bröstsim.

– Jag har aldrig väntat så här länge på min första start i någon tävling. Det har varit lite konstigt och när man ser de andra finländska simmarna i bassängen blir det ännu mer pirrigt. Jag får ha tålamod och vänta på min tur.

Valmentaja Marko Malvela ja uimari Fanny Teijonsalo juttelevat altaan reunalla harjoituksissa.
Bildtext Under Marko Malvelas ledning har Fanny Teijonsalo tagit stora kliv framåt.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Och när debuten sker blir det på OS-resans svagare sträcka.

– På sikt tror jag att 100 meter är distansen som jag har mer utrymme att utvecklas på, men här och nu är 50 meter min starkare distans.

– Det blir enklare när jag får stöka undan debutnerver och får tävla i bassängen på 100 meter först. Jag satsar på att gå vidare till semifinal på 50 meter, men sänker jag mitt finska rekord och det inte räcker till semifinal så kan jag bara gratulera de som simmar snabbare.

Den kortaste distansen på det olympiska simprogrammet är fylld av små marginaler. Teijonsalo kan plocka ut den viktigaste detaljen i hennes prestation.

– Starten, arbetet under vattnet och själva simningen fungerar bra, men det blir väldigt viktigt att ha rätt tajmning när jag bryter vattenytan och tar första armtaget. Där får man med sig farten från starten och det har varierat för mig.

Har simmat mindre

När coronapandemin slog till med full kraft för ett drygt år sen valde Teijonsalo att flytta hem från USA. Från och med i höstas har hon bott och tränat i Jyväskylä.

– Vi har fokuserat på att träna i tävlingsfart. Jag har kanske simmat hälften av den kilometermängd som jag har simmat tidigare. Det har blivit tydligt att intensiteten i träningen har fungerat.

Teijonsalo stod stilla i resultatutvecklingen i flera år och hon medger att hon har väntat på ett lyft.

– Jag kunde inte tro att jag skulle klara av att sänka tiden på 50 meter frisim så mycket som jag har gjort.

– Efter den här säsongen är det oerhört lätt att förbereda sig för OS. Jag behöver inte vara nervös av den anledningen.

Dessutom tror Teijonsalo att upplägget för OS-simningen passar henne. På grund av amerikansk tv går finalpassen på förmiddagen och försökspassen på kvällen japansk tid.

– Man har märkt att det inte har gått så snabbt som det brukar under finalpassen. För hela vårt landslag betyder det här att det är lättare att simma försöken – och det är bra med tanke på att vi måste simma fort då.

Teijonsalos OS-tidtabell

100 meter frisim
Onsdag: Försök (simmar i heat fyra, kl. 13.10)
Torsdag: Eventuell semifinal (kl. 4.53)
Fredag: Eventuell final (kl. 4.59)

50 meter frisim
Fredag: Försök (simmar i heat 9, kl. 13.41)
Lördag: Eventuell semifinal (kl. 5.32)
Söndag: Eventuell final (kl. 4.37)