Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två döda och flera skadade efter explosion i industriområde i Tyskland

Uppdaterad 27.07.2021 23:12.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två personer har dött och fem saknas efter att en explosion inträffade i ett industriområde i tyska Leverkusen i delstaten Nordrhein-Westfalen. Stora mängder svart rök spred sig från området och myndigheterna klassade till en början läget som mycket farligt. Under eftermiddagen meddelade ändå brandväsendet i Köln att man hittills inte upptäckt några gifter i luften.

Explosionen inträffade klockan 11.40 finsk tid, vid en anläggning som hanterar kemiskt avfall. En brand bröt ut i samband med explosionen. Efter fyra timmar kunde branden släckas.

Två personer har dött, och 31 personer uppges vara skadade, fem av dem allvarligt. På tisdagskvällen saknades fortfarande fem personer.

–  Vi forsätter söka efter de som saknas. Tyvärr håller hoppet om att hitta dem att rinna ut, sa Chemparks chef Lars Friedrich på tisdagskvällen.

Chempark är belägen i staden Leverkusen, ungefär 20 kilometer norr om Köln. Totalt finns det fler än 30 företag i industriområdet, bland dem Bayer, Covestro och Lanxess.

Leverkusen har omkring 160 000 invånare.

Stort pådrag vid industriområde i Tyskland där både polis, ambulans och brandkår deltar.
Bildtext Flera brandbilar, ambulanser och poliser var på plats efter explosionen.

Hittills inga gifter i luften

Tyska myndigheter klassade till en början olyckan som ett extremt hot, och utfärdade varningar till allmänheten. De som bor i närheten uppmanades stänga dörrar och fönster och stanna inomhus.

Under eftermiddagen klarnade det ändå att luftkvaliteten inte påverkades avsevärt av olyckan. Brandväsendet i Köln uppgav på Twitter att man inte hittat några avvikelser i luftkvaliteten, alltså verkar rökmolnet inte ha spridit gifter. Man fortsätter ändå mäta luftkvaliteten under kvällen.

Ett stort område har spärrats av invid industriområdet, och flera motorvägar i närheten har stängts av.

Ambulanser, brandkåren och polis är på plats. Man befarar ytterligare explosioner, och personal specialiserad på kemiska utsläpp är på plats.

Orsaken till explosionen är tills vidare oklar.

Först var röken vit, sedan blev den svart. Videon nedan är tagen av ett ögonvittne.

Programmet är inte längre tillgängligt
Explosion i industriområde i Tyskland
Explosion i industriområde i Tyskland - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AP, AFP