Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Allt är fortfarande vidöppet” – både Tapper och Tenkanen femma inför fyra sista starterna, medaljchanserna lever i allra högsta grad

Från 2021
Tuula Tenkanen.
Bildtext Tuula Tenkanen ligger femma i sammandraget efter dagens tävlingar.
Bild: Olivier Hoslet / EPA-EFE / All Over Press

Kommer det att bli en eller till och med två blåvita OS-medaljer i segling? Fyra starter återstår av både herrarnas Laser- och damernas Laser radial-klass – men formkurvan pekar åt olika håll för Kaarle Tapper och Tuula Tenkanen.

Etta efter tre starter – femma efter dagens race.

Kaarle Tapper hade imponerat stort under de första tävlingsdagarna, men tisdagen var utmanande i Tokyovattnen. Efter dagens två första starter hade Tapper ännu ett grepp om en medaljplacering, men den tredje och sista gick uruselt.

Starten sköts upp i flera repriser på grund av ett näraliggande åskoväder och dåliga vindar. Då racet väl körde igång halkade Tapper lång efter i fältet. Han kom i mål som 29:a och föll ner till femte plats i sammandraget.

Kaarle Tapper.
Bild: CJ Guenther / EPA-EFE / All Over Press

– Det var helt tillräckligt bra förhållanden för att tävla, säger Tapper till Yle om beslutet att genomföra den sjätte starten under tisdagen.

– Det var bara jag som var dålig. Det kommer man inte förbi. Jag valde dåliga rutter och så var där en nära-ögat-incident vid det bortre märket. Men fyra starter återstår fortfarande. Allt är fortfarande vidöppet, fortsätter han.

Avståndet upp till bronspengen är fem poäng.

Tenkanen förbättrade sina aktier rejält

Tuula Tenkanen inledde i sin tur dagen som tia i sammandraget, men lyckades tack vare två urstarka insatser stiga upp till femma. I dagens första start var hon femma och i den andra var Tenkanen bara några sekunder från andraplatsen.

Nu är en OS-medalj i allra högsta grad inom räckhåll. Tack vare en sämre inledning på OS-regattan kanske?

– Nå, det skulle jag inte säga. Jag lyckades i rätt läge. Det kändes lätt i dag ... och nu undrar jag varför det är så att det vissa dagar känns lätt och andra dagar känns svårt. Som i går. Vindarna var passliga för mig i dag, säger Tenkanen.

Tenkanen har nu bara två poäng upp till bronsmedaljen. Fyra starter plus medaljstarten återstår för både Tapper och Tenkanen.

– Det var viktigt att få några lyckade prestationer under bältet. Nu tar vi det lugnt i morgon och går sen in för att göra så bra resultat som möjligt i de återstående racen, säger Tenkanen.

Diskussion om artikeln