Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Heikki Kaukoranta: Ökningen i antalet coronafall är "helt onödig" – tror att begränsningarna slopades för tidigt

Uppdaterad 28.07.2021 09:20.
En flintskallig man med glasögon och rutig skjorta står i solen med en mikrofon framför sig.
Bildtext Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta påminner om att vården måste sköta vanliga verksamheten och samtidigt vaccinera och smittspåra. Det håller på att bli för mycket.

Finland har lättat på restriktionerna för tidigt, anser Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Enligt honom går vården på knä, man hinner inte smittspåra ordentligt längre och vaccineringen är ännu på hälft.

Av tisdagens sju nya fall hör fyra hemma i Vasa.

– Tre har kommit från kända kedjor, från en kompiskrets där det redan funnits flera positiva. Den fjärde har tydligen hämtat sin smitta från Tammerfors förra veckoslutet, säger Kaukoranta.

Ökningen i antalet fall nationellt sett bekymrar Kaukoranta.

– Jag tror att begränsningarna slopades alltför tidigt med tanke på att vaccinatonskampanjen är på gång. Vi är bara i mitten av projektet ännu och primärhälsovårdens resurser är nästan slut nu. I Nyland har man inte tid att smittspåra ordentligt.

Ett kit för coronaprovtagning.

I Vasaregionen har smittspårningen ännu kunnat genomföras ordentligt, enligt Kaukoranta.

– Men det finns gränser också hos oss vad man hinner med. Jag vill påminna om att vi har normal verksamhet på gång, vaccinatoner och sedan smittspårningen.

Kaukoranta tror att situationen i Helsingforsregionen kommer att reflekteras i övriga delar av landet inom en månad eller senast då högskolorna inleder läsåret. Också i Vasa sjukvårdsdistrikt är exponeringarna rätt många och det orsakar jobb, påpekar Kaukoranta.

– Och det är helt onödigt, vi skulle inte behöva ha så mycket som vi har nu.

Av de tre andra smittfallen som registrerats i distriktet på tisdagen är en person från Korsholm och två från andra delar av landet.

Medelålders man i läkarrock och munskydd står i en sjukhusaula och tittar in i kameran.
Bildtext Juha Salonen, infektionsöverläkare på Vasa centralsjukhus, säger att det för Österbottens del inte är aktuellt att gå in i accelerationsfasen.

Kriterierna för accelerationsfasen uppfylls inte

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus säger till Yle Pohjanmaa att det inte finns skäl för distriktet att gå in i accelerationsfasten trots att incidensen stiger och nu är 25.

– Kriterierna uppfylls inte, säger Salonen och påminner om man förutom incidensen också till exempel beaktar antalet smittade som får sjukhusvård och andelen positiva svar av alla testade.

Enligt Salonen har ingen vårdats för covid-19 i Vasa sedan våren.

– Om incidensen fortsätter stiga får vi såklart överväga det. I synnerhet om de andra kriterierna också uppfylls. Men just nu är det inte aktuellt.

Att införa nya begränsningar verkar inte heller vara aktuellt. Coronasamordningsgruppen samlas i dag, tisdag, men väntas enligt Salonen inte ge några nya besked. Gruppen kommer ändå att ses snart igen, troligen redan i början av nästa vecka.

Rubriken uppdaterad 28.7.2021 klockan 9.20.