Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mjukglassen säljer som smör i solsken – producenterna kan inte möta efterfågan

Från 2021
glass
Bildtext Glassförsäljningen har i år varit på rekordnivå.
Bild: Matti Myller / Yle

Glassförsäljningen har i år varit flera gånger större än tidigare. Speciellt mjukglassen har varit mycket populär, vilket har lett till att den varit slutsåld på många håll. Producenterna har helt enkelt inte hunnit med efterfrågan.

Pekka Helin är försäljningschef för företaget Froneri Finland. Företaget säljer den kanske mest populära varianten av mjukglass. Helin berättar att de varje vecka lyckats sälja en viss mängd mjukglass till sina underleverantörer, men inte tillräckligt för att möta efterfrågan. Att produktionen har fortsatt över veckosluten har inte hjälpt.

- Jag tror den ökade efterfrågan beror mycket på det varma vädret under den senaste månaden. Dessutom har turismen inom landet ökat betydligt och jag tror att många velat ut i solskenet efter en ganska tung vår, berättar Helin.

Enligt Helin är problemet det att produktionens kapacitet helt enkelt inte kan uppnå samma nivå som efterfrågan. Det råder ingen brist på råvaror.

- De kommande veckorna kommer det nog fortfarande att vara ont om mjukglass. Efter skolstarten brukar marknaden lugna ner sig, säger Helin.

Helin tar inte ställning till hur läget ser ut hos andra tillverkare, men på glassfabriken i Turenki, som tillverkar Froneri Finlands glass, har man lyckats rätt så bra med att producera tillräckliga mängder glass. 

- Varje veckoslut har det producerats extra mängder av glass, men inte ens det verkar alltid räcka till.

Helin vill heller inte klaga.

- Försäljningen har varit på rekordnivå och hellre löser man dessa problem, säger Helin. Hade det istället varit en regnig sommar hade man varit tvungen att hitta på något annat att göra med all glass.

Glasskioskerna har haft fullt upp

Glassen har också gått åt i skärgården. Jenny Jakobsson jobbar på en glasskiosk i Pargas och säger att hon känt av rekordåret.

- Förra sommaren var ganska regnig så det här året har man nog märkt av en stor skillnad, säger Jakobsson.

För tillfället är mjukglassen helt slutsåld i Jenny Jakobssons glasskiosk.

- Vi har ibland haft en alternativ produkt som motsvarar vår vanliga mjukglass, men för det mesta har det inte funnits tillgängligt. Vi har fått uppskattningen att det ska finnas mera igen i augusti, säger Jakobsson.

Jenny Jakobsson i glasskioskfönstret.
Bildtext Som lappen säger så finns det ingen mjukglass att hitta i Jenny Jakobssons kiosk.
Bild: David Fagerudd

När inte mjukglassen har funnits att få har andra glassar varit populära.

- Bland vuxna är mango-melon och romrussin de populäraste. Barn vill oftast ha de allra sötaste sorterna, säger Jakobsson.

Tills vidare verkar det inte finnas någon risk för att andra glassprodukter blir slutsålda. Fenomenet ser ut att vara begränsat till mjukglassar.

Diskussion om artikeln