Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stjärnmålvakten Marc-André Fleury överväger att avsluta karriären efter att ha dumpats av Vegas

Från 2021
Uppdaterad 27.07.2021 20:16.
Marc-André Fleury i Vegas tröja under en match.
Bildtext Marc-André Fleury har under de fyra senaste säsongerna representerat Vegas.
Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press

Marc-André Fleury, som nyligen valdes till NHL:s bästa målvakt, har gjort sitt i Vegas. Chicago är hans nya klubbadress om han väljer att fortsätta spela hockey.

Den kanadensiska burväktaren har en sensationellt vass säsong i bagaget. Som 37-åring tilldelades han för första gången i karriären Vezina Trophy som går till NHL:s bästa målvakt.

I sin klubb Vegas stod Fleury ändå inte tillräckligt högt i kurs. Ett år återstår på kontraktet och målvakten har deklarerat att han vill avsluta karriären i Nevada. Fleury har en kontraktsklausul som möjliggör att han kan neka en flytt till tio på förhand utsedda klubbar.

Vegas har stora problem med lönetaket och valde därför att dumpa sin kultmålvakt som har en snittlön på sju miljoner dollar per säsong. Ny adress är Chicago, där Kevin Lankinen nu kan få tuff konkurens om istid.

Fleury flyttar i praktiken till Chicago på en gratistransfer, doldisfinländaren Mikael Hakkarainen går nämligen som formell kompensation i motsatt riktning. Hakkarainen har under de två senaste säsongerna bara spelat 23 matcher, 14 i AHL och 9 i ECHL.

För ett år sedan tecknade Vegas ett långt kontrakt med Robin Lehner. Det var tänkt att Lehner skulle ta över förstaspaden i Vegas, men då svenskan var skadad och tidvis instabil, var Fleury obestridlig målvaktsetta i klubben.

Har inte kontaktats av klubbledningen

Direkt efter att uppgifterna sipprat ut kunde NHL-insiders meddela att det ingalunda är givet att Fleury verkligen flyttar till Chicago.

Frank Seravalli var en av dem som underströk att det kanske inte blir någon fortsättning på den långa karriären.

– Hans hjärta var i Vegas. Fleury kommer att diskutera framtiden med sin familj.

En timme efter att uppgifterna blev offentliga hade Fleury enligt sin agent Allan Walsh ännu inte hört något från Vegas.

– Han kommer att ta tiden som krävs och på allvar att utvärdera sin framtid som hockeyspelare, skrev agenten på Twitter.

Ovetjkin förlänger med Washington

Målsprutan Aleksandr Ovetjkin fortsätter som väntat i Washington som han har representerat under hela sin NHL-karriär. Ryssen tecknade 2008 ett trettonårskontrakt som löpte ut i sommar.

Det nya kontraktet är fem år långt och i snitt värt 9,5 miljoner dollar per säsong, det vill säga ungefär lika mycket som det tidigare kontraktet.

Ovetjkin har under karriären gjort 730 mål och är sexa i alla tiders statistik. Wayne Gretzky är statistiketta med sina 894 mål.

Ryssen behöver alltså göra 165 mål på fem år, 33 per säsong, för att gå upp i ensam ledning.

Diskussion om artikeln