Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det är så här jag dör" – se hur poliser vittnade om stormningen av Capitolium

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 13:40.
Poliser vittnar om stormningen av Capitolium: "Jag tänkte att det är så här jag dör" - Spela upp på Arenan

Fyra poliser som attackerades under stormningen av Capitolium vittnade i den amerikanska kongressen då utfrågningen om vad som hände den 6 januari i Washington startade på tisdagen.

– Det är så här jag kommer att dö, när jag skyddar den här ingången, sa polisen Aquilino Gonell, när utfrågningen kring stormningen av Capitolium inleddes på tisdagen.

Irakveteranen Gonell beskrev händelserna “som något hämtat ur ett medeltida slagfält”.

– I Irak kunde vi vänta oss väpnad konflikt eftersom vi befann oss mitt i en krigszon. Men inget av mina erfarenheter i armén eller inom polisen kunde förbereda mig på vad vi fick möta den 6 januari, sa Gonell. 

Fyra poliser som befann sig i Capitolium under attacken gav känslosamma vittnesmål i vilka de bland annat beskrev hur de blev slagna då de försökte hålla angriparna tillbaka. Kommittén fick också ta del av tidigare opublicerat videomaterial av attacken. 

"Likgiltigheten är skamlig"

En annan av poliserna, Daniel Hodges, sa att han minns hur en av hans angripare skrek så att det bildades fradga runt angripares mun. Hodges trycktes mellan två dörrar samtidigt som han slogs med sina egna vapen. 

Polisen Harry Dunn vittnade om att han utsattes för rasistiska påhopp, ett tjugotal av angriparna skanderade ett rasistiskt skällsord när han försökte stoppa folkhopen. 

Polisen Michael Fanone berättade hur angriparna slet i, slog, och sköt honom med elchockpistol. Först när han berättade att han har barn gick några av demonstranterna emellan och hjälpte honom.

Enligt läkarna fick Fanone en hjärtattack. 

Fanone slog knytnäven i bordet på vittnespodiet när han talade om politikerna som förringat det som hände under stormningen.

– Det känns som att jag gick till helvetet och tillbaka för att skydda dem och människorna i detta rum. Alltför många personer säger till mig nu att helvetet inte existerar, eller att helvetet egentligen inte är så farligt. Likgiltigheten som man nu visar mina kollegor är skamlig, sa Fanone. 

Polisofficer Aquilino Gonell skakar hand med republikanen Adam Kinzinger.
Bildtext Polisofficer Aquilino Gonell skakade hand med republikanen Adam Kinzinger efter Gonells vittnesmål. Kinzinger, en av bara två republikaner i kommittén, blev tårögd under utfrågningen och vädjade till sina partikollegor att inte blanda i partipolitik i kongressförhöret.
Bild: AFP / Lehtikuva

Republikaner bojkottar processen

Fyra personer dog och över hundra skadades i attacken, då president Donald Trumps anhängare stormade kongressbyggnaden den 6 januari.

Majoriteten av republikanerna har valt att bojkotta förhören som inleddes i dag, i protest mot att talman Nancy Pelosi inte godkände två av de republikaner som republikanerna föreslagit.

Republikanen Liz Cheney, en av två republikaner i förhörskommittén, uttryckte sin tacksamhet för polisernas insatser, och sa att attacken måste utredas grundligt. 

Artikeln är uppdaterad den 28.7.2021 klockan 13.30 med en video av polisernas vittnesmål.