Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Beslut om restriktioner för sammankomster inom HUS område i dag – och fyra andra nyheter att ha koll på

Människor vid en bardisk på en festival.
Bildtext Begränsningar för sammankomster blir aktuella inom Nyland.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.

Myndigheterna lägger upp begränsningar för sammankomster

Regionförvaltningsverket i Södra Finland jobbar för tillfället med att planera coronarestriktioner för sammankomster som ska gälla inom hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

I dag väntas Regionförvaltningsverket meddela hurudana restriktioner det blir för området. Enligt planerna kommer begränsningarna vara i kraft mellan 5.8 och 26.8.

För tillfället gäller restriktioner endast i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Här kan du läsa mer om de restriktionerna.

Tyskland: Regeringen varnar för konspirationsteoretiker som sprider falsk info efter översvämningskatastrofen

Röjningsarbetet efter de förödande översvämningarna fortsätter i Tyskland. Tusentals hjälper till i arbetet.

Somliga är ändå på plats bara för att sprida falsk information – inte för att hjälpa. Konspirationsteoretiker och högerextremister har tagit sig till de drabbade områdena för att sprida sina irrläror.

Personal som är på plats för att hjälpa de nödställda har blivit förolämpade och angripna av dem och regeringen varnar nu för att vissa personer utnyttjar katastrofen för sina egna ändamål.

Blommor i en flaska. I bakgrunden en person som städar efter översvämningarna.
Bildtext Översvämningarna i Tyskland krävde över 160 liv. De materiella skadorna är massiva.

Fartyget som satt fast i Suezkanalen anländer till sin destination i morgon

Det olycksdrabbade fartyget Ever Given som satt fast i Suezkanalen i sex dagar når i morgon Rotterdam, dess slutdestination. Det betyder att S-gruppen, som har några containrar på fartyget, snart får sina produkter till Finland.

S-gruppens andel av kostnaderna ersätts av bolagets försäkring. Försäljningschef Päivi Hole säger att den ekonomiska skadan och effekten på varutillgången är liten.

På fartyget fanns hushållsapparater och fläktar. Hole säger att fläktarna hade gått åt i högsommarvärmen, men att man nu inget kan göra och "sånt är livet".

Fartyget Ever Given blockerar Suezkanalen.
Bildtext Det grundstötta fartyget fast i Suezkanalen för fyra månader sedan.

OS-liveblogg: Sprakande finländsk start på tävlingsdagen

Vi fortsätter att följa med OS i Tokyo i en liveblogg! Badminton, beachvolley, bågskytte, handboll, landhockey, rodd, rugby, skytte och volleyboll – det är grenarna som redan är i full gång.

I dag klockan 15 är det bland annat dags för damernas trapkval. Finlands senaste guldmedaljör i sommarspelen, skytten Satu Mäkelä-Nummela, deltar.

Under morgonen hade blåvita bågskytten Antti Vikström otroliga motgångar och blev utslagen direkt efter drama. Finländaren Matti Mattsson simmade däremot direkt mot final i kvalet. Här hittar du dagens OS-schema.

Antti Vikström uttrycker sin besvikelse med pilbåge i handen.
Bildtext En besviken Antti Vikström efter morgonens tävling.

Digitala innovatören Olof Schybergson sommarpratar om risker och framgångar

Dagens sommarpratare är den digitala innovatören Olof Schybergson!

I sitt sommarprat berättar han om sitt yrke som digital designer och uppmuntrar oss att ta risker, kanske till och med lite ”dumma” beslut.

Han listar också tre faktorer som han tror kommer ligga till grund för framtidens framgångskoncept.

Olof Schybergson småler in i kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.

Väder

Nu kommer det regn som lyst med sin frånvaro under sommaren. Regn- och åskskurar förekommer på många håll i landets södra delar. Skurarna kan vara häftiga och det är mellan 21 och 25 grader varmt.

I landets mellersta del är det till en början klart och uppehåll. På eftermiddagen eller på kvällen förekommer det lokalt regn- eller åskskurar. De kan vara häftiga. Det är mellan 26 och 31 grader.