Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna eniga med politikerna – anser att ett inhemskt coronapass skulle vara bra

Från 2021
Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag.
Bildtext Största delen av finländarna är positivt inställda till idén om ett inhemskt coronapass som exempelvis kunde användas på restrauranger.
Bild: Yle/Arash Matin

En majoritet av befolkningen anser att Finland borde ta i bruk ett så kallat coronapass som kan användas för stora evenemang eller för att gå på restaurang, visar en ny undersökning.

Enligt en undersökning av Finlands näringsliv (EK) och Taloustutkimus stöder 63 procent av finländarna idén om ett inhemskt coronapass. 23 procent säger nej till ett coronapass, medan 14 procent inte kan säga sin åsikt.

I Danmark har coronapasset blivit verklighet och flera länder planerar införa liknande varianter av passet. I allmänhet är passen intyg över att man är fullt vaccinerad eller att man nyligen tillfrisknat från covid-19 eller är coronanegativ.

Passet kan också bli verklighet i Finland eftersom både regeringen och oppositionen ställer sig positivt till idén.

"Ett coronapass skulle uppmuntra till att ta vaccinet"

Regeringen har inte börjat bereda ett inhemskt coronapass än och man har hittills förhållit sig likgiltigt till idén.

Undersökningen av Finlands näringsliv visar ändå att största delen av finländarna ställer sig positivt till tanken om ett coronapass.

– Resultatet av undersökningen är ett tydligt tecken på att finländarna vill tillbaka till den normala vardagen. Vi måste antagligen leva med coronaviruset i våra liv också i framtiden, men vaccinen ger tillräckligt skydd mot det. Samhället kan inte hållas stängt i all oändlighet när det inte längre finns skäl för det, säger EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies.

Han konstaterar att vaccinationstäckningen blivit bättre.

– Ett coronapass skulle erbjuda ett hälsosäkert sätt att ordna sammankomster. Ett pass skulle också uppmuntra till att ta vaccinet, om det exempelvis skulle krävas på publikevenemang, konstaterar Häkämies.

De flesta vaccinerar sig – 6 procent svarade att de låter bli

I undersökningen utredde man också hur finländarna ställer sig till coronavaccin. Undersökningens deltagare fick svara på om de tagit eller tänker ta vaccinet.

86 procent av de svarande hade redan fått åtminstone en vaccindos och 6 procent tänker ännu låta vaccinera sig.

6 procent tänker inte vaccinera sig och 2 procent är fortfarande osäkra i frågan.

– Det är mycket bra att finländarna är så här positivt inställda till coronavaccin. Man har helt tydligt förstått att vaccinen är enda sättet att bli av med pandemin som belastat samhället och människors liv på många sätt. Jag skulle förstås ha önskat att andelen vaccinkritiska hade varit ännu mindre.

– Begränsningar i samhället kan inte motiveras med att en del av befolkningen frivilligt inte vill ta vaccinet, säger Häkämies.

Undersökningen gjordes av Taloustutkimus på Finlands näringslivs begäran i juli. 1 100 finländare i åldern 15–79 deltog.