Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Full fest i Tokyo – Matti Mattsson till OS-final med ny finländsk rekordtid: "Jag kan vara ännu bättre i finalen"

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 06:59.
Matti Mattsson simmar.
Bildtext Matti Mattsson har toppat formen till OS – nu återstår bara finalen.
Bild: Lehtikuva

Fest på läktaren – och en finländsk pangprestation. Det var förmiddagens melodi i OS i Tokyo, då Matti Mattsson slog till med en superinsats på 200 meter bröst. Det bästa? Det finns mycket bensin kvar i tanken. "Jag hade haft mer att ge", säger han till Yle Sporten.

En blick ut mot resultattavlan, sedan en fistbumb med heatvinnaren Izaac Stubblety-Cook från Australien. Det var Matti Mattssons reaktion efter att ha simmat sitt livs bästa lopp på favoritdistansen i en OS-semifinal.

Mattsson inledde avslappnat och avslutade intensivt – precis enligt planerna. Det räckte till tiden 2.08,22, en rekordförbättring med fyra hundradelar, och en femteplats i semifinalens sammandrag.

Dags att fira? Inte ännu, bättre att göra det i morgon.

När han möter Yle Sporten en kort stund efter insatsen hänger OS-ackrediteringen kring hans bara överkropp och minen är kolugn. 

– Det känns bra, men det finns ännu rum för förbättring. Jag tog det lugnt i början i dag, särskilt under de första 100 meterna.

Har du en tid i bakhuvudet inför finalen?

– Nej. Jag fokuserar bara på min egen bana och min egen simning. Nu gäller vila och så lägger vi en ny mask på kroken i morgon. 

Festligt värre på simstadion

Inramningen var festlig för ett pandemi-OS. Tränare och vilande idrottare hejade på läktarna så att vissa sektioner rentav var halvfulla. 

Det var busvisslingar, tutor, trummor, och – gud bevare! – hejarop, som är totalförbjudna i OS, vilket skapade en ljudfond som var mer än välkommen. 

Mattsson var lugnet själv i kakafonin. Efter att ha skvätt lite vatten i ansiktet inför loppet klockades han för halvvägstiden 1.01,85 – precis enligt planerna. 

Han var aldrig illa ute i heatet kom i mål som trea efter "lite lös simning", som han själv beskriver insatsen i intervjuzonen. Nu väntar final för världstian, som kommer att sluta bland de åtta främsta i OS.

– Jag kan vara ännu bättre i finalen.

Matti Mattsson efter målgång.
Bildtext Matti Mattsson har fått en osannolik nytändning i karriären. Han är i sitt livs form.
Bild: Lehtikuva

Han blir den första finländska finalisten i ett OS sedan Hanna-Maria Seppälä i Peking 2008. 

– Jag får skärpa till simningen lite i morgon, men inte för mycket. Det gäller att behålla fokus, säger han i intervjuzonen.

– Jag har arbetat hårt för det här och lever min dröm.

Pandemin räddade karriären?

Mattsson – som skrällde och tog VM-brons på 200 meter bröst i Barcelona 2013 – har vandrat en lång väg genom skuggornas dal. 

Efter VM-medaljen började problemen och senast då han åkte ut i OS i Rio 2016 såg tvivlarna ut att få rätt. Tiden 2.10,09 vittnade om stora problem och en formkurva i helt fel riktning. 

En utveckling som skorrade illa, med tanke på att Mattsson öppet talat om att ta guld i spelen. 

Svansången fortsatte till synes med usla tider i VM 2017 och 2019. Mattsson kunde inte ens pressa sig under tider på 2.12.

OS i Tokyo skulle bli Mattssons sista show innan idrottarpensionen – och ifall spelen hade ordnats i fjol kunde det ha blivit precis så. 

Men samtidigt som coronapandemin plågade världen började Mattsson hitta rätt. 

Jag har så mycket kilometer i ryggen från ungdomen, så det finns ingen orsak för hård mängdträning

― Matti Mattsson

Orsaken till kräftgången hittades till slut. Kraftlösheten i bassängen berodde på celiaki, inte överbelastning, som Mattsson hade trott. 

En annan förklarande faktor är ett nytt träningsupplägg. Tvåbarnsföräldern Mattsson har trappat ner på intensiteten för att helhetsbelastningen inte ska bli för stor. 

Om tekniken börjar fallera i bröstsimningen byter han till en annan stil, som frisim eller fjäril.

Vad är den största orsaken till att du fick en nystart i karriären?

– Jag tror att det var summan av många faktorer. Träningsrytmen är en stor förklaring till det hela. Belastningen har ökat som vuxen och nu simmar jag bara ett pass per dag, det verkar fungera. 

– Jag har så många kilometer i ryggen från ungdomen, så det finns ingen orsak till hård mängdträning. 

Förändringarna har stor påverkan i en gren dår återhämtningen mellan heaten kan betyda skillnaden mellan flopp och medalj. 

Matti Mattsson i Tokyo.
Bildtext Matti Mattssons utseende har förändrats på grund av sjukdom. 
Bild: Lehtikuva

Så nu får vi se den skalliga björneborgaren, som tappade håret på grund av en autoimmun sjukdom, i en OS-final. 

Mattsson har tagit hårbortfallet med jämnmod och humor.

– Jag är 197 centimeter lång och behöver inte raka bort nåt hår, medan Ari-Pekka Liukkonen måste raka hela sin 208 centimeter långa kropp, säger han till nyhetsbyrån STT.

Ett jämnmod som fört honom till nya höjder – för hade inte de flesta andra gett upp redan flera år tidigare?

Finalen simmas i morgon torsdag klockan 4.44. Stubblety-Cook var semifinalens snabbaste simmare med tiden 2.07,35.

Diskussion om artikeln