Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien: Sydney förlänger nedstängningen med en månad medan andra städer i landet häver restriktionerna

Personer som njuter av solnedgången i Australien.
Bildtext Fortfarande är det tillåtet att vistas utomhus i Sydney för att exempelvis motionerna.

Invånarna i Australiens folkrikaste stad Sydney får vänta på ett liv utan stränga restriktioner i åtminstone en månad till. Den nedstängning som infördes i slutet av juni fortsätter nu åtminstone i en månad – fram till 28 augusti. Samtidigt häver andra delstater sina nedstängningar.

Under det senaste dygnet rapporterades 177 nya fall av covid-19 i delstaten New South Wales där Sydney är belägen. Det är flest dygnsspecifika coronafall sedan mars 2020. Över 2 500 personer har smittats i samband med det senaste utbrottet, som betecknas som landets värsta i år.

Restriktionerna stramas nu åt, och i Sydney blir det förbjudet att ta sig längre bort än tio kilometer för att handla mat och andra nödvändigheter.

Restriktionerna gäller fram till åtminstone 28 augusti.

Vi kan inte acceptera att människor fortsätter göra fel, det tar oss alla tillbaka till ruta ett

― Gladys Berejiklian, delstatens premiärminister

– Jag är upprörd och frustrerad, precis som ni, över att vi inte lyckades få ned siffrorna som önskat. Men tyvärr är det här ett faktum, sa New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian i samband med att nedstängningen förlängdes.

Hon tillade att polisen nu kommer att förstärka övervakningen av att reglerna om social distansering följs, och uppmanar till att rapportera misstänkta brott mot reglerna.

– Vi kan inte acceptera att människor fortsätter göra fel eftersom det tar oss alla tillbaka till ruta ett.

Hon berättar att en smittad person besökt en begravning där 50 människor deltog, med resultatet att 45 av deltagarna smittades.

Delstaterna Victoria och South Australia, eller Sydaustralien, hävde däremot sina nedstängningar i dag.

Polisbilar utanför bostadskomplex.
Bildtext Polisen ska intensifiera övervakningen av restriktionerna. Det här bostadskomplexet har stängts ned efter flera smittfall i det.

Sydney kan vara nedstängt fram till september

I Sydney kunde invånarna leva rätt så normalt under större delar av pandemin, fram tills det senaste utbrottet.

Att snabbt stänga ned samhället i drabbade städer och delstater hör till Australiens noll covid-strategi, och det anses vara orsaken till att landet rapporterat rätt låga coronasiffror under hela pandemin, med bara drygt 33 200 coronafall sedan pandemin bröt ut. Totalt bor det 25 miljoner människor i Australien.

Under det senaste året har städer stängts ned ett tiotal gånger, men nu varnar experter för att restriktionerna i Sydney kan komma att vara i kraft fram till åtminstone september.

Enligt myndigheterna är det inte möjligt att häva nedstängningen innan antalet coronafall är nere vid noll igen.

Åtminstone en på tre smittade har rört sig ute i samhället under den senaste veckan.

De stränga coronaåtgärderna har lett till utbrett missnöje, och under helgen deltog tusentals människor i så kallade "frihetsprotester" i flera städer så som Sydney och Melbourne. Protesterna befaras leda till ytterligare smittspridning.

En tom gata i Sydney.
Bildtext Tomma gator i Sydney. Och ännu lär de inte fyllas på ett tag.

Långsam vaccineringstakt

Vaccineringstakten är mycket låg i Australien, endast 13 procent av befolkningen har vaccinerats mot covid-19. Av den vuxna befolkningen har omkring 16 procent vaccinerats.

Premiärminister Scott Morrison har kritiserats hårt för den långsamma vaccineringstakten, och förra veckan bad han om ursäkt för sin regerings vaccinkampanj.

Orsaken till att vaccineringarna har gått så trögt beror enligt kritiker på att regeringen misslyckats med att säkra större lager med Pzizer-Biontechs vaccin, och i stället satsat allt på vaccin av tillverkaren Astra Zeneca. Astra Zeneca har däremot varit i blåsväder, efter rapporter om biverkningar där en del som fått deras vaccin fått blodproppar.

Bild på Australiens flagga och en folkmassa.
Bildtext I helgen ordnades protester mot restriktionerna i flera städer. Den här bilden är tagen i delstaten Victorias huvudstad Melbourne.

Källor: AFP, Reuters