Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Trummisen Joey Jordison är död

Från 2021
Svartvit bild av Joey Jordison.
Bildtext Trummisen Joey Jordison blev endast 46 år gammal.
Bild: Rob Monk/Metal Hammer Magazine/Shutterstock

Slipknots medgrundare och en av världens kändaste trummisar Joey Jordinon har dött i en ålder av 46, bekräftar familjen.

– Vi är hjärtekrossade att dela nyheten att Joey Jordison, den produktiva trummisen, musikern och artisten har fridfullt gått bort i sömnen, skriver familjen i ett uttalande som citeras av bland annat Rolling Stone och flera andra amerikanska medier.

Jordison föddes i Iowa i USA och var en av Slipknots tre ursprungliga medlemmar. Han var med och gjorde metalbandet till en global succé under tidigt 2000-tal då rock- och metalartister trängdes med popartister på topplistorna.

Slipknot bildades år 1995, men deras musik har haft ett betydande inflytande även bland yngre generationer.

Känd för sitt snabba trummande

Joey Jordison älskades av många för sitt snabba trummande, så kallad "blast beat" – det vill säga extremt snabbt trumkomp. Han har också prisats för sin talang för att skriva musik.

Slipknot vann sin första Grammy år 2006. År 2010 röstades Jordison fram till "den bästa trummisen under de senaste 25 åren" av läsarna till tidningen Rhythm. Jordison har kallat den här titeln en av hans "stoltaste personliga ögonblick".

Joey Jordison spelar trummor i mask och utstyrsel.
Bildtext Jordison spelade allt som oftast i någon form av utstyrsel. Den här bilden är från en Slipknotkonsert i Helsingfors år 2008.
Bild: Lehtikuva

Bitter Jordison lämnade Slipknot – diagnostiserades med allvarlig nervsjukdom

Jordison lämnade Slipknot under bittra omständigheter år 2013. Han sade då att han hade tvingats lämna bandet.

Senare avslöjade han att han diagnostiserats med en allvarlig nervsjukdom, transversell ryggmärgsinflammation, som påverkade hans förmåga att spela trummor.

I intervjuer nyligen avslöjade han att han lyckats komma tillbaka i trumform med hjälp av fysioterapi.

Slipknots bandmedlemmar poserar i masker.
Bildtext Porträtt av Slipknot från år 1999.
Bild: /All Over Press

Sorg i metalvärlden

Joey Jordison har också spelat live tillsammans med Metallica, Korn och Rob Zombie. Till andra av hans sidoprojekt hör Murderdolls, Scar the Martyr, Vimic och Sinsaenum.

Tidigare bandmedlemmarna i Slipknot Corey Taylor och Shawn Crahan postade båda svarta fyrkanter på sina Twitterkonton efter att nyheten om Jordisons död kom.

Metallica uppmärksammade Jordisons dödsfall med en bild på Facebook med bildtexten "Vila i frid, bror".

Många andra musiker har delat sin sorg och samtidigt visat uppskattning för Jordisons teknik och inverkan på musikvärlden.

– Joeys insatser till musiken har förändrat genren heavy metal som vi känner den, skriver Triviums frontfigur Matt Heafy.

Källa: AFP