Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu är det dags för snigeltalko – häng med och bekämpa invasiva arter i Raseborg

Från 2021
Espanjansiruetana syö sientä metsässä.
Bildtext Regnet lockar fram den spanska skogssnigeln och nu blir det dags för talko i Raseborg för att bekämpa den invasiva arten.
Bild: AOP

Regnen är här och då blir det dags för snigeltalkon runt om i Raseborg. Invånarna i regionen välkomnas den här sommaren med i kampen mot invasiva arter som sprider sig på bekostnad av inhemska arter.

I sommar bekämpas invasiva arter, såsom jättebalsamin, mördarsnigel och vresros under talkotillfällen runt om i Raseborg. Frivilligarbetet är en del av ett projekt som leds av Yrkeshögskolan Novia.

Förutom praktisk bekämpning av främmande arter ska även utsatta områden kartläggas för vidare forskning och bekämpning. Specialforskare Jonna Engström-Öst vid Yrkeshögskolan Novia leder projektet och säger att det är en viktigt sak att bekämpa främmande arter, också i Raseborg.

– Invasiva arter blir allt vanligare och vanligare och de är väldigt duktiga på att sprida sig. Ofta saknar de invasiva arterna den naturliga konkurrens som de har på sin hemmaplan, och de minskar biodiversiteten i vår natur, förklarar Jonna Engström-Öst.

Kvinna i närbild.
Bildtext Invasiva arter blir allt vanligare och de är väldigt duktiga på att sprida sig, säger specialforskare Jonna Engström-Öst vid Yrkeshögskolan Novia som leder projektet kring invasiva arter.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Nu har ungefär 30 olika talkotillfällen hållits på olika håll i Raseborg. Invasiva arter förekommer överallt.

– Vi har varit tvungna att välja var vi ordnar talkon, de invasiva arterna är så utspridda. Här nedanför stadshuset i Raseborg finns till exempel ett naturskyddsområde med mycket jättebalsamin. Vi har också valt olika bruksmiljöer och naturskyddsområden, säger Jonna Engström-Öst

Här kan du lyssna till intervjuer om projektet med invasiva arter i Raseborg.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet!

Jättebalsamin, mördarsnigel och vresros bekämpas med frivilliga krafter i Raseborg

10:47

Nu dags för snigeltalko

Ann-Louise Träskelin representerar Raseborgs Natur och jobbar nu med att koordinera bekämpningen av den spanska skogssnigeln inom ramen för projektet.

– Nu ska vi sätta igång snigeltalko i Ekenäs. Sniglar tycker inte om sol och varmt men nu när det är vått och fuktigt så kommer de fram, vet Ann-Louis Träskelin.

Kvinna i närbild.
Bildtext Ann-Louise Träskelin jobbar med att koordinera bekämpningen av sniglar inom ramen för projektet.
Bild: Linus Westerlund / YLE

Hurdant har intresset varit för talkoarbete?

– Ibland är det svårare och ibland är det lättare att få med folk, säger Ann-Louise Träskelin.

Vad gör man på talko?

– Först brukar vi ha lite info om varför det är viktigt och hur man ska göra. Sedan är det bara att börja plocka, vi sätter dem i mjölkburkar med handskar på, berättar Ann-Louise Träskelin.

kvinna sätter en snigel in i en surmjölksburk
Bildtext Den spanska skogssnigel är en invasiv art som kan plockas i mjölburkar som sedan fryses ner för att sniglarna ska dö.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det första snigeltalkot kommer att ordnas i Ekenäs den 3.8 klockan 19.30 vid Västerby kiosk. Mera info om alla talkotillfällen hittas på Facebooksidan Ängsblommor i Raseborg.

Inom projektet samarbetar Yrkeshögskolan Novia med Raseborgs stad, föreningen Raseborgs Natur och ett antal lokala byaföreningar. Projektet finansieras huvudsakligen av NTM-centralen och Svenska kulturfonden.

Plockat jättebalsamin i tre års tid

Maj-Britt Strandberg och Britta Lignell har i tre års tid på eget initiativ plockat jättebalsamin vid Jägarbacken längs promenadstråket mellan Knipnäs och Ormnäs.

tre personer i bild
Bildtext Maj-Britt Strandberg (till vänster) och Britta Lignell har plockat jättebalsamin i tre års tid längs promenadstråket mellan Knipnäs och Ormnäs. Talkoarbetare Jouni Stordell vill humoristiskt belöna damerna med varsin skarpsill som tack för ihärdigt arbete.
Bild: Linus Westerlund / YLE

– Jag är nog besatt av den, skrattar Maj-Britt Strandberg.

– Staden gjorde en fin promenadväg genom ett öde område och jag såg genast jättebalsamin där. Första året var vi ett stort gäng som tog bort det värsta, men vi håller på fortfarande, säger Maj-Britt som även lockat med sin väninna Britta Lignell.

– Jo, det är jätteskoj. Jättebalsaminerna är inte så motsträviga, det är lätt att få upp dem. Nu när de blommar tar vi bort den blommande delen, annars delar vi den bara itu och kastar åt sidan, berättar Britta Lignell.