Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fem bommar gör finaljakten jobbig för medaljhoppet Mäkelä-Nummela – gammal slagdänga sätter ändå ribban för kvalavslutningen

Från 2021
Satu Mäkelä-Nummela.
Bild: Lehtikuva

Musiken är alltid närvarande i Satu Mäkelä-Nummelas liv och så blickar hon också mot torsdagens kvalavslutning i trap. ”Det är en dag i morgon också”, sjunger hon som avslutning på intervjun efter de tre första skytteserierna.

Skyttet är en gren som kunde ge framskjutna placeringar för Finland i OS, och det har Eetu Kallioinen redan levererat med sin fjärdeplats i skeet.

Men på förhand var det inte Kallioinen som var Finlands starkaste kort. Förhoppningarna var betydligt större på Satu Mäkelä-Nummela i trap.

Efter den fösta kvaldagen lär det bli tufft för OS-guldmedaljören från 2008 att ta en finalplats. Hon inledde kvalet med att bomma fem av de 75 lerduvorna.

– Det var jobbigt, svetten rann längs med ryggen. Det är inte den bästa känslan just nu, det var några skott som gick förbi och det är irriterande. Det är alltid små marginaler och då måste allt klaffa, säger Mäkelä-Nummelä till Yle.

Mäkälä-Nummela har inte haft de bästa resultaten på vägen in mot OS, men träningarna inför kvalet har ändå gett lovande besked.

– Träningarna gick väldigt bra och de är jag nöjda med. Dagens resultat var en aning sämre än vad träningarna visat, säger hon.

Suomalainen trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela.
Bild: Nina Vanhatalo / Yle

Under torsdagens kvalavslutning har Mäkelä-Nummela inte råd med några bommar. Hon ligger på 14:e plats då de sex bästa får skjuta i finalen.

– Förrätten var dålig, i morgon måste huvudrätten vara rejäl för att jag ska ha någon möjlighet på efterrätten, säger hon med hänvisning till finalen.

Zuzana Rehak Stefecekova var den enda som sköt fullt i dagens tre serier, medan Penny Smith just nu har den viktiga sjätteplatsen med sina 72 träffar.

Inför kvalet har det varit mycket sång och skratt för Mäkelä-Nummela tillsammans med rumskamraten Mira Potkonen, och nu blickar hon mot torsdagens två sista kvalserier med en gammal slagdänga.

– Onhan päivä vielä huomennakin (det är en dag i morgon också), sjunger hon i Yles mikrofon.

Diskussion om artikeln