Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 28.7

Uppdaterad 28.07.2021 15:41.
Ett kort som man får efter det första coronavaccinet

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite rapporterade inga nya coronafall på onsdagen. Det senaste nya fallet konstaterades tisdagen den 27 juli.

Incidensen inom Soites område är 7,8. Två personer vårdas på Mellersta Österbottens centralsjukhus för covid-19.

Åtta av dagens coronafall i Jakobstad

Av onsdagens tio nya coronafall har åtta konstaterats i Jakobstad. Sex av fallen har konstaterats inom samma familj.

Enligt Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen har det inträffat många exponeringar, och flera personer kommer att försättas i karantän vartefter smittspårningen framskrider.

Alla smittfallen i Jakobstad kan spåras till södra Finland.

Rekommendationen om munskydd förlängs till den sista augusti

Österbottens coronasamordningsgrupp beslöt på sitt möte på tisdagen att förlänga rekommendationen om användning av munskydd till den sista augusti. Orsaken är att coronaläget har försämrats de senaste veckorna.

En stor del av den senaste tidens smittfall kommer från andra landskap. De flesta som har smittats är födda på 1990- och 2000-talet.

– I slutet av sommaren arrangeras festivaler och fester där människor samlas och risken för smittfall ökar. Användning av skydd är motiverat och viktigt, säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen i ett pressmeddelande.

Österbotten befinner sig fortfarande på epidemins basnivå. I fortsättningen träffas coronasamordningsgruppen varje vecka för att utvärdera läget.

Tio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade tio nya fall av coronasmitta på onsdagen. Incidensen, det vill säga antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, stiger något och är nu 28.