Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mika Salminen: Betydande mängd coronafall bland dem som fått en dos vaccin – 644 nya fall på onsdagen

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 13:19.
En person sitter i sin bil medan hon testas för covid-19.
Bildtext Drive in-coronatest i Tammerfors.
Bild: Antti Eintola / Yle

644 nya coronafall har konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Flest nya fall, 310 stycken, konstaterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Siffran är den högsta hittills under sommaren. Den senaste högsta noteringen, 612, var från i går.

Under den senaste tvåveckorsperioden har det registrerats sammanlagt 5 131 nya coronallfall, vilket är mer än 2 000 fler än under föregående tvåveckorsperiod.

Antalet personer som vårdas på sjukhus nu 56. Av dem är 6 personer på intensivvårdsavdelning.

Det totala antalet som vårdas på sjukhus har på två dagar stigit med tre, medan antalet som får intensivvård har minskat med två personer.

Många vaccinerade bland dem som smittats av viruset

En betydande andel av dem som smittats av coronaviruset på sistone har redan fått en dos coroanvaccin, säger hälsosäkerhetschef Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd i en intervju för Radio Suomi.

Salminen påpekar att i en situation där en stor del av befolkningen har vaccinerats skyddar en dos inte mot att bli smittad, även om den skyddar mot allvarliga former av virussjukdomen.

– Allt fler av dem som smittas kommer att vara vaccinerade. För närvarande har man bland dem som fått en dos vaccin noterat en betydande mängd nya coronafall.

Salminen säger att även några procent av dem som fått två doser vaccin har smittats av viruset. Ingen av dem har enligt vad hälsomyndigheten erfar insjuknat svårt.
Salminen säger att vaccinerna är mycket effektiva och att det är väntat att även vaccinerade kan smittas. Skillnaden är att smittan inte leder till allvarlig sjukdom. Men Salminen påpekar att två doser av vaccinet behövs.

Nästan två tredjedelar har fått en vaccindos

Nästan 3,63 miljoner finländare har nu fått en dos coronavaccin. Det är 65,3 procent av Finlands befolkning, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Ungefär hälften av de vaccinerade, 32,2 procent, har fått två vaccindoser. Det är nästan 1,79 miljoner finländare.

Källor: STT, Yle Uutiset


Artikeln baseras delvis på Yle Uutisets artikel
Yhden rokotuksen saaneiden osuus tartunnoista kasvaa – rokote suojaa kuitenkin hyvin vakavaa tautia vastaan skriven av Markus Mäki.