Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapass i mobilen eller på bankkortet? Så här kunde ett inhemskt coronapass fungera i praktiken

Från 2021
Coronapass i Danmark, en telefon hålls upp framför Tivoli i Danmark
Bildtext Danmark tog i april i bruk sitt coronapass som innehåller info om huruvida innehavaren är vaccinerad eller testat negativt för covid-19 eller tillfrisknat efter att ha insjuknat i coronaviruset.
Bild: /All Over Press

Ett inhemskt coronapass, som skulle kunna användas för stora evenemang eller för att gå på restaurang, har varit på allas läppar den senaste tiden. Men hur kunde ett sådant intyg egentligen se ut? Vi reder ut saken.

Det finns en del länder så som Danmark, Frankrike, Israel och Kina som har tagit i bruk inhemska coronapass som används i olika utsträckning och omfattning.

Också i Finland har passet diskuterats och både regeringen och oppositionen ser positivt på möjligheten att ta i bruk ett sådant. Också folket ger grönt ljus, enligt en opinionsmätning som publicerades på onsdagen.

Coronapassen i Danmark, Frankrike, Israel och Kina

För att ett coronapass ska vara giltigt måste innehavaren uppfylla vissa kriterier. Till exempel i Danmark måste man vara vaccinerad eller ha ett negativt coronatestresultat eller ha ett intyg på att man smittats av coronaviruset och därefter tillfrisknat.

Undantag gäller barn under 16 år som inte behöver uppvisa coronapass. Det samma gäller barn under 18 år som deltar i idrott eller fritidsaktiviteter. Personer som av olika skäl inte kan ta ett coronatest kan visa upp ett dokument som bekräftar saken istället för ett coronapass.

En app

En vanlig lösning som länderna har använt sig av är en app. De danska myndigheterna har byggt en app med en QR-kod som visar det digitala intyget för personalen. Frankrike har utvecklat en app som är inspirerad av den danska.

coronapass i danmark, på bilden en telefon med QR-kod.
Bildtext Det danska coronapasset är kopplat till hälsomyndigheternas uppgifter om dig.
Bild: EPA
En kvinna tar en bild på ett papper med en QR-kod för att ladda upp sitt coronaintyg till coronapassappen.
Bildtext I Frankrike ska invånaren själv skanna en QR-kod på ett intyg och informationen laddas därefter upp i appen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Ett nedladdat digitalt intyg

Det är också möjligt att ladda ner ett coronaintyg till sin telefon, till exempel EU:s coronaintyg fungerar på det viset. I Mina Kanta-tjänsten hittar du det gemensamma coronaintyget för EU och därifrån kan du ladda ner det.

I Danmark går det att logga in på den danska hälsomyndigheten Sundheds webbplats och på så vis visa sitt danska coronapass. I Danmark är det också möjligt att visa ett coronatestresultat som man fått per sms i mobilen.

Ett pappersintyg

I Danmark går det att ladda ner ett coronaintyg som man sedan kan skriva ut och visa upp. Det går också att beställa hem vaccinintyg på posten.

Ifall man inte är vaccinerad kan man i Danmark göra ett snabbtest hos en privat aktör. Testsvaret kan man få i pappersform ifall man stannar kvar och väntar på det, det brukar ta kring 15 minuter.

människor visar upp papperintyg på att de uppfyller kraven för coronapass.
Bildtext I Frankrike har man bett till exempel människor som ska gå på fotbollsmatcher att visa upp coronapass.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Om man har smittats av coronaviruset kan man få ett fysiskt dokument av sin läkare som visar att man har ett positivt PCR-resultat. Det här intyget kan sedan användas som ett coronapass.

Då det gäller pappersintyg kan man vara tvungen att bekräfta din identitet genom att visa ID.

Coronapasset kopplat till betalkortet

I Finland utredde jubileumsfonden Sitra redan under våren möjligheten att koppla sitt coronapass till sitt betalkort.

Sitras direktör Antti Kivelä sa då att det är tekniskt möjligt att koppla intyget till betalkorten och att saken utretts med de internationella kreditkortsföretagen.

Lähimaksutapahtuma käynnissä ruokakaupassa
Bildtext Enligt förslaget skulle en kortavläsare säga om personen har ett giltigt eller ogiltigt coronapass.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Att använda betalkortet som coronapass skulle vara möjligt också ur dataskyddsperspektiv, eftersom betalterminalen inte skulle visa exakta patientuppgifter, utan bara vilken coronastatus innehavaren har. Det finns inte heller några juridiska problem med att koppla coronapasset till bankkortet, säger Kivelä till Iltalehti.

Kivelä säger att man snabbt skulle kunna ta i bruk systemet. Infrastrukturen finns redan också det skulle bara handla om veckor, säger han. Systemet kunde fungera så att du visar upp ditt kort för kortavläsaren när du ska gå på bio eller restaurang. Kortavläsaren visar därefter grönt eller rött, beroende på om ditt coronapass är giltigt eller inte.

Källor: Danska hälsomyndigheterna, Yle, Iltalehti, BBC