Plötsligt är Sverige bäst i coronaklassen – skenet kan ändå bedra, säger svensk professor
Sveriges lugna coronaläge kunde göra Mika Salminen och kollegerna vid Institutet för hälsa och välfärd avundsjuka. Men skenet kan bedra, enligt svensk professor.
Sverige valde en annan coronastrategi än de flesta andra europeiska länder.
Landet pekades ofta ut som en värsting när det kom till coronastatistik. Den utvecklingen har ändå vänt och Sveriges coronaläge ser nu ljusare ut och är på europeisk toppnivå.
Siffrorna ser bra ut, men ...
Officiellt ser statistiken bra ut, men det är möjligt att smittspridningen är mer omfattande än vad statistiken visar. Det säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.
– Vi har mer smitta i Sverige än vad det ser ut som, säger Elgh.
Den bedömningen gör Elgh efter att ha tittat på statistiken över personer som är inlagda på sjukhus och hur många som testar sig.
– Det kanske faktiskt är så att vi har mest smitta av alla de nordiska länderna, säger Elgh och hänvisar till mängden sjukhuspatienter.
I Sverige är det för tillfället mer än dubbelt fler patienter på sjukhusen än i Finland. Det gäller också för personer som behöver intensivvård.
Elgh berättar att alla andra nordiska länder testar mer eller mycket mer än Sverige. Kapaciteten att testa är den samma, så det handlar handlar om ett inställningsproblem.
– Väldigt många yngre bryr sig inte om att testa sig om de blir sjuka.
Orsaken till det kan vara att få unga är sugna på att bli satta i karantän mitt på sommaren. Då kan man till exempel inte åka på resa eller göra andra roliga saker. Det är Elghs bedömning.
Elgh lyfter också upp Danmark. Där är det mycket fler fall än i Sverige, men betydligt färre inlagda på sjukhusen. Danskarna är ivrigast i Norden på att testa sig.
– Det gör ju att man fångar upp fler fall och kan kväsa smittkedjorna också. Jag skulle kunna sammanfatta det som att smittskyddet i Sverige har dålig koll på var smittan är någonstans.
Här kan du se coronastatistik i Sverige.
Delta, fotbollsfans och flockimmunitet – vilken roll spelar de?
Matti Sällberg är vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet i Sverige. Han säger att det är mycket svårt att bedöma exakt varför Sverige har färre fall än resten av Norden, frånsett Norge. Det är många olika faktorer att ta i beaktande, men en orsak kan vara att coronastrategin skiljer sig.
– Sverige har ju inte egentligen haft någon riktig sträng lockdown, svenskarna kan ha lärt sig att hålla distans och så vidare bättre. Men i andra länder kanske man inte är van att hantera situationen när en lockdown avslutas, funderar Sällberg.
Att så många fler svenskar blivit smittade tror han inte att spelar någon större roll. Sällberg anser att coronavaccineringarna påverkar mycket mer.
Orsaken till att Sverige har färre fall beror inte heller på att deltavarianten inte skulle finnas i Sverige. Den är dominerande där också.
Hur är det då med fotbollsfansens andel? Kan Finlands högre siffror bero på att fotbollsturisterna hämtade hem många nya fall? Knappast är det helt och hållet så. Enligt Fredrik Elgh hämtade fansen hem deltavarianten till Sverige också.