Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fabrikstak började brinna i Rusko – branden är nu släckt, efterbevakningen kommer att pågå i flera timmar

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 15:44.
VAK Oy:n tuotantolaitoksen kattorakenteissa syttyi tulipalo 28.7.2021
Bildtext Räddningsverket släckte på onsdagseftermiddagen en brand i VAK Oy:s fabrik i Vahto som är en del av Rusko kommun.
Bild: Yle / Minna Rosvall

Egentliga Finlands räddningsverk fick på onsdagen efter klockan 13 larm om en stor brand i Rusko, där takkonstruktionerna på VAK Oy:s fabrik i Vahto hade börjat brinna. Branden har nu avgränsats och släckts och räddningsverket utför efterbevakning på området.

Räddningsverket fick på onsdagseftermiddagen larm om en stor brand i VAK Oy:s fabrik som ligger i Vahto i Rusko.

Över 20 enheter ryckte ut till fabriken på Patisvägen. Inga personskador uppkom i branden.

Enligt jourhavande brandmästare Juha Virto har branden i fabrikets tak nu avgränsats och släckts. Räddningsverket kommer att vara på brandplatsen ännu i flera timmar och utföra efterbevakningsarbete. Enligt Virto är takets struktur problematisk och man måste därför gå igenom hela taket och med hjälp av ett flertal olika tekniker försäkra sig om att branden inte har spridits.

Egentliga Finlands räddningsverk skrev tidigare på Twitter att branden avger stora mängder hälsofarlig rök och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från området.

Ett par timmar efter att branden brutit ut konstaterade jourhavande brandmästare Juha Virto att rökbildningen blivit mildare och att det är osannolikt att ett varningsmeddelande utfärdas för området.

VAK Oy:n tuotantolaitoksen kattorakenteissa syttyi tulipalo 28.7.2021
Bildtext Över 20 enheter ryckte ut för att släcka branden i VAK Oy:s fabrik i Vahto.
Bild: Yle / Minna Rosvall

I fabriken tillverkar VAK Oy transportutrustning för tung trafik, i huvudsak olika slags bilskåp.

VAK Oy:s kommunikationschef Teija Hakula berättar till Yle Uutiset att branden verkar ha börjat från ett luftkonditioneringsrum.

– Något slags gnista har tagit sig in i luftkonditioneringsrören. Räddningsverket är på plats och håller på att släcka branden. När branden bröt ut var ett tiotal anställda på jobb i fabriken, och de har nu evakuerats från byggnaden, säger Hakula.

Enligt bolagets nätsidor finns bolagets huvudkontor och fabrik i Vahto. Bolaget har ett produktionsutrymme på 22 000 kvadratmeter och tillverkar årligen närmare 900 transportutrustningsenheter. Fabriken har cirka 350 anställda.

Artikeln uppdaterades 28.7.2021 klockan 15.44 med information om att branden har släckts och att efterbevakningsarbetet kommer att pågå i flera timmar.

Diskussion om artikeln