Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Musikfestspelen Korsholm kör igång: "Vi har en vecka fullspäckad med bra musik att vänta"

Från 2021
Kvinna står framför ingång med blombuskar bredvid.
Bild: Yle/Markus Bergfors

I Musikfestspelen Korsholm deltar världsartister och musiker från olika håll i Finland. Festivalens 28 publiktillfällen hålls med livepublik.

Idag invigs Musikfestspelen Korsholm. Öppningskonserten hålls i Korsholms kyrka ikväll klockan sju.

- Vi har en riktigt fullspäckad vecka med bra musik att vänta. Och livemusik, säger Monica Johnson, verksamhetsledare för Musikfestspelen Korsholm.

Monica Johnson säger att intresset för Musikfestspelen varit stort, även om det länge var oklart i vilken form konserterna kan uppföras.

- Festivalen har vi ju vetat att vi ska hålla. Vi har haft ett program och avtal med alla artister, men vi visste inte om vi kunde göra en livefestival eller om vi skulle strömma eller banda den.

Livemusik i år

Förra året strömmades konserterna så att man endast kunde se dem på nätet. För första gången på ett och ett halvt år får nu publiken lyssna på plats.

- I vintras försökte vi med vinterkonserter men det gick inte så bra. Nu äntligen får vi ta emot folk i våra kyrkor och också i mindre salar, säger Johnson.

Musikfestspelen Korsholm har 28 publiktillfällen. Där ingår konserter, ungdomskonserter och fyra diskussionstillfällen där man kan komma och lyssna på musikaliska smakprov men också diskussioner kring den musik som görs.

Också musikerna är glada över att få spela med publiken på plats. De musiker som kunnat fortsätta utöva sin musik under coronapandemin har gjort det framför kameror. Saknaden efter responsen från publiken är stor.

- De säger alla att de är jättetrötta på att spela strömmad musik. För det är nog en jättestor motivation och energikälla att fortsätta spela när man har folk som lyssnar, säger Johnson.

Ett tema med fokus på klimatet

Årets tema är Sånger ur Jorden. Under öppningskonserten uppförs verket Lied von der Erde som ursprungligen kommer från Mahlers ikoniska verk Das Lied von der Erde.

- Vi kommer via musiken att ta fram temat sånger ur jorden på olika sätt som både behandlar musikverken men också vår jord med alla dess klimatsvängningar, inte bara vädret utan också samhällsklimatet.

Musikfestspelen har också undertemat insekter. Det hålls en barnkonsert med insektstema där barnen får lyssna på en saga och måla till musiken.

En del konserter kan ses i efterhand

Åtminstone en konsert per dag kommer att bandas för att sedan sändas första veckan i september.

- Då har de som inte nu kan komma till en konsertsal möjlighet att ta del av våra fina konserter, säger Johnson.

- Så på det sättet har vi skapat en hybridfestival eftersom vi bandar konserterna och skickar dem efteråt. Men det är nog inte samma som att kunna sitta i en konsertsal och lyssna till musiker som spelar på scenen och där man ser hur de ger sitt allt i de här styckena.

Enligt Johnson är klassisk musik coronasäkert.

- Vi har begränsad mängd publik i salen, vi sitter med avstånd och vi rekommenderar i år att man har munskydd på sig precis som på alla andra offentliga ställen inomhus. Så på det sättet är det ganska coronasäkert att komma på konsert.

Här kan du ta del av hela festivalprogrammet.

Diskussion om artikeln