Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gammelgäddan är mor till alla yngel – fiskeguiden Mika Vornanen värnar om att inte tömma havet på fisk

Från 2021
Bild av en gäddas gap.
Bildtext Lär dig fiska lätt så fiskar du också rätt. Fiskeguiden Mika Vornanen säger att man inte behöver döda allt man fångar om man vet hur och var man med säkerhet får napp.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Gäddan väntar på sitt byte i skuggorna på havsbottnet. Någonting glittrar förbi närmare ytan. Rovfisken rivstartar, går i jakt och på nolltid kommer den upp i en hastighet på 40 kilometer per timme. Gäddan hugger, och fiskeguiden Mika Vornanen rycker till i linan. Nu har han napp.

Dragen hänger längs med relingen i Mika Vornanens båt. Deras dans i takt med båtens rörelser får dem att låta som ett vindspel. 

Neonfärgade tofsar får betena att se ut som diskoklädda fiskar i plast. De lurar inte människoögat men de här dragen ska vara det bästa man kan fiska gädda med.   

– Jag vill erbjuda mina kunder den bästa fiskeutrustningen som finns till hands, säger fiskeguiden Mika Vornanen. 

Porträtt av Mika Vornanen som håller upp en gädda.
Bildtext Erfarna, passionerade fiskare hör till Mika Vornanens stamkunder. Själv har han fiskat gädda sedan barnsben.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Mika Vornanen har fiskat hela livet. För ungefär tio år sedan grundade han företaget Haukikoira och började jobba som fiskeguide på heltid.

Enligt Naturresursinstitutet Luke höll över 1,5 miljoner finländare på med fritidsfiske år 2018. Statistik över fjolåret publiceras i oktober. Därför vet man ännu inte om intresset för fritidsfiske har ökat under coronapandemin.

Mika Vornanen säger att antalet inhemska turister som har anlitat honom som fiskeguide har blivit flera under det senaste året.

Bild av fiskedrag som hänger längs med relingen i en båt.
Bildtext Tingeltangel och starka färger. Mika Vornanens båt är utrustad med högklassiga fiskeredskap.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Fiske är inte bara att kasta ut ett drag och veva in det igen. Eller det kan vara det, men för att maximera chanserna att faktiskt få napp, finns det en hel del knep man kan ta till. 

Fisken kan vara krånglig. Ibland behöver man ta till knep för att locka till sig den

― Mika Vornanen

Det är de här knepen som Mika Vornanen vill lära ut till kunderna. 

– Jag vill lära kunderna fiska på ett så simpelt sätt som möjligt, då kan de faktiskt koncentrera sig på själva fisket. Om kunden lär sig knepen får man fisk med större sannolikhet. Då lär man sig fiska och få napp också på egen hand. 

Från slump till passion  

Mika Vornanens båt guppar vid bensinbryggan i Ekenäs gästhamn. 

Företaget Haukikoira verkar i Raseborg och kunderna kommer hit från alla håll i Finland, före coronapandemin också från alla håll i världen. 

Man lär sig fiska snabbare om man anlitar en sakkunnig

― Milla Linden

Ombord sitter Milla Linden. Vornanen och Linden har fiskat tillsammans ett tjugotal gånger sedan isarna släppte i våras. 

Porträtt av milla Linden och Mika Vornanen som sitter bredvid varandra på relingen till Vornanens båt.
Bildtext Milla Linden säger att hon alltid åker på fisketur med inställningen att det blir ett bra fiskafänge. Alltid vill fisken inte nappa men det gör henne inget.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Fisket är en ny hobby för Linden. Hon närmade sig grenen med hjälp av fiskeguiden Mika Vornanen.  

– Man lär sig fiska snabbare och det är mer belönande om man anlitar en sakkunnig som har rätt utrustning, säger Linden. 

Milla Lindens intresse för fiske växte fram då hon mer eller mindre av en slump drog upp en gädda på 9,2 kilogram för två år sedan. 

Det var första gången hon fiskade. Fångsten resulterade i en purken pojkvän och för Linden i en passion att lära sig mera om grenen. 

– Då förstod jag inte hur speciellt det var. Jag har fiskat regelbundet sedan i våras och fortfarande har jag inte fått en så stor gädda på nytt. 

Fisket är en stig av lärdomar  

Vornanen kör ut från hamnen i Ekenäs. Vågorna slår lätt mot metallskrovet. Vinden är måttlig, men båten stabil. 

Fiskebåten är ett av Mika Vornanens viktigaste redskap. Där finns allt som kunderna och han själv behöver. 

Drag i långa rader, kastspön gömda under durken och en inbyggd sump under bänken i aktern. 

Bild av en gädda som simmar i sumpen på aktern av en båt.
Bildtext En välutrustad båt är smidig då det händer mycket och snabbt. Kranen tappar upp havsvatten i sumpen i aktern på båten.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Bara några stenkast från hamnen stannar Vornanen båten. På ekolodet syns skuggor. Här finns fisk. 

Gäddor som är längre än 95 centimeter är värdefulla för förökningen

― Mika Vornanen

Vornanen sänker förmotorn. Nu håller han båten på plats med hjälp av en liten fjärrkontroll som han har hängandes runt halsen.  

Så här har han händerna fria att hjälpa sina kunder med att hala in fångst då det väl gäller. 

– Kunderna kan koncentrera sig på att fiska. Jag håller koll på båten och var fisken rör sig. Försöker man fiska och styra båten i hård vind är man fort i sticket om en jättegädda nappar på betet. 

Lyssna på Mika Vornanen som berättar om fiske:

Fiskeguiden Mika Vornanen värnar om att inte tömma havet på fisk

7:01

Enligt Mika Vornanen är fisket en stig av lärdomar. Vid början av den stigen inleddes också Milla Lindens resa med gäddorna. 

– Man lär sig mångsidigt med en fiskeguide. Under de första fisketurerna lärde jag mig hantera kastspöt och teknik för att kasta. För varje fisketur märker jag att jag är mera rutinerad, säger Linden.

Efter att man har lärt sig kasta följer en lång rad tekniska knep som Mika Vornanen lär ut. Kunden lär sig veva in draget på olika sätt för att locka till sig fisken. 

– Fisken kan vara krånglig. Ibland behöver man ta till knep för att locka till sig den, säger Vornanen. 

Bild av Mika Vornanen som står på rleingen och väger en gädda i en håv.
Bildtext Enligt Mika Vornanen ska man aldrig väga en fisk genom att hänga upp den i gälarna. Väg först håven och väg sedan fisken i den.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Då man väl har får fisken att hugga måste man lära sig hur man får den att fastna på kroken och hur man får den att hållas på kroken ända fram till håven. 

– En av de mest utmanande sakerna med fiske är att få fisken att hållas på kroken, säger Vornanen. 

Med respekt för bytet 

Vad man gör efter att man fått napp är en historia för sig. Men det här är lika viktigt att lära sig som hur man håller i kastspöt rätt. 

Vornanen demonstrerar det här med att få napp som på beställning. 

Bild av Milla Linden som håller upp en håv över relingen då Mika Vornanen drar in en gädda.
Bildtext Raska tag då det gäller. Mika Vornanen och Milla Linden hjälps åt för att få upp gäddan som Vornanen har på kroken.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Hjälp ska inte underskattas. Vornanen leder in gäddan i den gummibelagda håven som Milla Linden vant håller upp vid sidan av relingen. 

Krokarna som Vornanen använder har ingen hulling, det vill säga att den saknar haken på kroken som gör att fisken inte ska kunna haka loss sig. 

Gäddan hinner därför lossa sig själv från draget då den kommit in i håven. 

– Det bränner till lite i fisken då den nappar på kroken, ungefär som om man tar en piercing. Men fisken tar mindre skada än om kroken hade hulling, säger Vornanen. 

Här kan du lyssna på Milla Linden och hennes intresse för fiske:

Milla Linden blev fascinerad av fiske av en slump

6:46

Det är viktigt att fisken man drar upp behandlas skonsamt. Då har den en större möjlighet att överleva om man släpper den tillbaka i havet igen. 

All fisk är nämligen inte till för att ätas. 

– Gäddor mellan 65 och 95 centimeter kan man ta till matfisk. Gäddor som är mindre än det har ännu inte hunnit föröka sig. Gäddor som är större än det är värdefulla för förökningen, de lägger mycket rom. 

Det finns specialmattor för ändamålet som lämpar sig för att mäta fisken. Mattan måste blötas först så gäddan slemskikt inte tar skada. 

Bild av Mika Vornanens händer som håller i en gädda över ett måtband
Bildtext Gäddans slemskikt kan ta skada om man använder fel utrustning. Om fisken ska vägas, mätas eller fotas måste den alltid få återvända till vattnet för att andas emellan.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Den första gäddan Vornanen drar upp är 40 centimeter lång. Efter att Vornanen har kontrollerat att gäddan mår bra får den simma iväg igen och växa till sig. 

– Det vi sysslar med här är inte catch and release. Det här är selektivt fiske. Så här kan man se till att man inte tömmer sjön på fisk. Man låter också fisken växa till sig, det är en upplevelse att fånga gäddor på över en meter. 

Catch and release är en fiskeform där fiskarna drar upp fisken, fotar den och släpper tillbaka den.

Det finns också begränsningar på hur många fiskar man får ta upp. Enligt Vornanen finns det dagar då tre till fyra kunder drar upp hundra abborrar. 

– Det är ingen idé att ta all fisk man drar upp. Tjugo abborrar är redan en otrolig mängd fisk. 

Vornanen säger att fisken alltid tas som matfisk om den är skadad. 

Terapi, middag och upplevelser

Den andra gäddan fiskeguiden drar upp är 67 centimeter lång. Den duger som matfisk och Mika Vornanen demonstrerar hur man rensar en gädda. 

Bild av Mika Vornanen som håller på att rensa en gädda.
Bildtext En vass kniv är a och o då man rensar fisk. En fönsterskrapa är ett bra redskap för att rengöra skärbrädet.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Det här är också en del av kundupplevelsen, att lära sig tillreda fisken. Vornanen delar också med sig av sina bästa recept. 

– Jag brukar få bilder av mina kunder som äter fisken de har fångat. Speciellt barnfamiljer där en sjuåring har dragit upp middagen för hela familjen är otroligt fint att se. 

Det är terapeutiskt att fiska

― Milla Linden

Barnfamiljer och par har blivit vanligare kunder under coronapandemin. Före pandemin var det främst utländska turister som anlitade Mika Vornanen som fiskeguide.

– Gäddan är en ståtlig fisk som är knepig att fånga. Den är exotiskt för utlänningar och många kommer hit bara för att fiska gädda. 

Bild av en gäddasrygg med kamouflagefärg.
Bildtext Kamouflage för djungeln på havsbottnet. Den här gäddan fick simma iväg och växa till sig.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Gäddan hör också till Vornanens favoritfiskar. Han vill inte tråka ut någon med fiskehistorier, men stoltserar gärna med längden på den största gäddan han fått, nämligen 1 meter och 27 centimeter. 

Milla Linden har också hunnit dra upp en del gammelgäddor under sina lektioner med Mika Vornanen. 

Men storleken på fisken har slutligen inte betydelse.  

– Det är alltid en vinst att få upp en fisk, oberoende storlek. Det är en obeskrivlig känsla, säger Linden.  

Bild av Mika Vornanen som rensar en gädda och som skär bort den  beniga biten av filén.
Bildtext Rensar man rätt kan man få helt benfria filér. "Svärmorsfilén", som Mika Vornanen kallar biten han skär loss på bilden, är full med gaffelben.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Fisket för Milla Linden fortsätter definitivt fastän hennes nuvarande kontrakt med fiskeguiden Mika Vornanen tar slut på hösten. 

Linden säger att alla borde prova på att fiska, och att fiska med fiskeguide, för att kunna ta del av upplevelsen att få en fisk på kroken. 

Porträtt av Milla Linden som byter drag på sitt spö.
Bildtext Milla Linden säger att hon aldrig trodde man kunde bli så passionerad av en hobby i vuxen ålder, som hon nu har blivit av fiske.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Också i våras då det snöslaskade under de första fisketurerna njöt hon till fullo av fisket. 

Hon beger sig ut på fisketur i väder som väder. Så besatt är hon av sin nya hobby. 

– Det är terapeutiskt att fiska. Fast man skulle vara på dåligt humör då man åker ut märker man att man ler stort utan orsak då man väl kommit ut på havet. 

Diskussion om artikeln