Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fanny Teijonsalo skrällde i sitt heat och slog personligt rekord men ville ha mer i OS-debuten: “Hade hoppats på snabbare tid”

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 14:57.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Teijonsalo slå nytt personligt rekord - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På pappret var Esbosimmaren Fanny Teijonsalo långsammast av de åtta simmarna i sitt försöksheat på 100 meter fritt i Tokyo. I mål var hon etta, och dessutom på en ny rekordtid. Men helt nöjd var hon ändå inte när hon mötte Yle Sporten efter OS-debuten.

Simningen har varit en framgångsgren för Finland i Tokyo-OS. Matti Mattsson grejade den första blåvita finalplatsen på 13 år och de kvinnliga simmarna har slagit personliga rekord i strid ström.

Och visst säger det nåt om stämningen i laget och den positiva kravnivån i truppen när en OS-debutant simmar fortare än hon någonsin simmat sträckan förr – men ändå inte sprudlar av glädje efter loppet.

– Lite snabbare tid skulle jag ha hoppats på. Men nytt personligt rekord och att man kan vinna sitt heat på sitt första OS, det är jag nöjd med, säger Teijonsalo till Yle Sporten i intervjuzonen i Tokyos simcenter.

Närbild på Fanny Teijonsalo i svart simdräkt, vit badmössa och simglasögon.
Bildtext Fanny Teijonsalo höll nerverna i styr i OS-debuten.
Bild: All Over Press

Efter förmiddagens finalurladdning var det en lite mer avslappnad inramning i kvällspasset, bestående av hela 23 försöksheat i fem olika grenar.

Damernas 100 meter fritt var först ut. Fanny Teijonsalo simmade i det fjärde försöksheatet av sju på sträckan, och när finlandssvenskan kom i mål på sin bana nummer 8 och tittade upp mot resultattavlan möttes hon av beskedet.

Etta i heatet: Teijonsalo från Finland på nya personliga rekordet 54,69. En resultatlista som fick henne att se uppriktigt överraskad ut. 

– Kanske mest över det att det var så pass snabba tjejer bredvid mig att jag inte tänkte att jag skulle ha varit snabbare än dem. Det var jag mer förvånad över än över själva tiden.

Du slog personligt rekord med tre hundradelar men du säger ändå att du hade hoppats simma ännu snabbare. Vad hade du tänkt dig?

– Kanske 54 lågt. Under A-gränsen till OS på den här sträckan, som var 54,38. Det tycker jag skulle ha varit coolt att slå men jag är jättenöjd med det här också, jag är inte besviken på det, förklarar Teijonsalo, som vanligt med orden forsande ur henne.

Enligt kvalificeringstiderna var Teijonsalo på plats 32 i startfältet. Nu blev hon 23:a i kvalet där de 16 bästa gick vidare till morgondagens semifinal.

Emma McKeon från Australien var klar etta på 52,13. För avancemang krävdes tiden 53,70, vilket betyder att Teijonsalo skulle ha varit en bit ifrån också med sitt drömlopp.

För att sätta tiderna i lite historiskt perspektiv simmade Hanna-Maria Seppälä OS-finalen på 53,97 när hon blev fyra i Peking 2008.

Lång väntan med försök på kvällen

Fanny Teijonsalo är på väg mot de tiderna, och kom några hundradelar närmare efter ett OS-lopp hon inte mindes mycket av en kvart efter målgång.

– Ganska lite, jag tror att jag måste se det på video först. Det var sån flow på så jag kommer inte ihåg så där jättemycket av det. Men ganska balanserat var det. Jag startade tillräckligt starkt men hade ändå krafter att komma tillbaka på andra 50. Jag såg med 15 meter kvar att det var många som var väldigt jämna så jag försökte bara sätta ner huvudet tidigt och tävla till slut.

Du sa på förhand att du visste att du skulle vara väldigt nervös. Hur var det? Kunde du njuta, var det roligt?

– Jo det var jätteroligt, men jag var jättenervös också. När försöken är först på kvällen så hinner man fundera hela dagen på det. När det är genast på morgonen så vaknar man och så kör man, men nu hann man tänka på vad som skulle hända hela dagen.

Debuten avklarad med mycket gott betyg. Och egentligen var det här bara uppvärmning. Fanny Teijonsalos huvudsträcka på OS är 50 meter fritt. Där har hon den 24:e snabbaste tiden i startfältet.

Med en likadan uppryckning på rankninglistan som på den dubbla distansen kämpar hon alltså om avancemang till semifinal på den sträckan. Och insatsen på 100 meter ger råg i ryggen inför fredagens start på 50.

– Det ger mycket självförtroende och bra signaler. Det att man kan slå rekord på sträcka som sträcka betyder att man är i bra skick. 

Diskussion om artikeln