Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kultur- och evenemangsbranschen kräver coronapass: “Släpp stryptaget om branschen”

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 19:59.
En kvinna med munskydd visar upp sin telefon och sitt digitala coronapass för en kontrollant. I mitten syns en ung flicka som ser på.
Bildtext I Frankrike har man redan infört krav på coronapass vid offentliga sammankomster.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Flera centrala aktörer inom kultur- och evenemangsbranschen kräver nu att också Finland inför ett system med krav på coronapass för offentliga sammankomster. Man väntar med skräckblandad spänning inför höstens säsongsstart och kommande restriktioner.

I Danmark och Frankrike har coronapasset redan blivit verklighet och flera andra länder planerar att införa liknande varianter av passet. 

Det innebär att man måste visa upp ett intyg över att man är fullt vaccinerad, att man nyligen tillfrisknat från covid-19 eller är coronanegativ för att kunna besöka till exempel större evenemang eller gå på restaurang.

I Finland används coronapass tillsvidare enbart i samband med resor, men diskussionen om att utvidga kravet till att gälla också till exempel evenemang och restauranger har tagit fart igen

Jenna Lahtinen, verksamhetsledare för branschorganisationen Livefin som representerar musikevenemang i Finland, anser att ett coronapass är ett välkommet verktyg om det gör det gör det lättare att ordna trygga evenemang. 

– Vi hoppas att beslutsfattarna snabbt utreder möjligheten att ta i bruk ett coronapass också i större utsträckning i samhället. Om restriktionerna fortsätter behövs nya redskap och det här skulle vara ett sådant.

I princip kan arrangörer redan nu inom ramen för lagens villkor själva kräva ett intyg av besökarna. Laitinen poängterar ändå att det är viktigt att coronapasset inte gäller enbart evenemang utan också bredare inom andra samhällsområden. 

– Vår bransch måste kunna verka på lika villkor i samhället som andra branscher. Det får inte bli så att kultur- och evenemangsbranschen än en gång begränsas synligt bara för att man måste hitta på en ny patentlösning och visa att man gör något åt smittoläget.

LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen viittaa kädellä.
Bildtext Jenna Lahtinen är verksamhetsledare för branschorganisationen Livefin som representerar musikevenemang i Finland.
Bild: Miikka Varila / Musiikki & Media

Skräckblandad spänning

Finlands nationalopera- och balett, Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester skriver i ett brev till social- och hälsovårdsministeriets ledning att de liksom andra kulturaktörer väntar med skräckblandad spänning på de begränsningar som väntar branschen inför säsongsstarten. 

Social- och hälsovårdsministeriet kommer att uppdatera sin hybridstrategi för att stävja coronapandemin i augusti.

Kulturaktörerna förutsätter att den kommande strategin ser kulturen som en nödvändig källa till välmående och att man inte förstör branschens förutsättningar att verka. De vill också att Finland å det snaraste inför ett coronapass.

– Ett vaccinpass eller ett negativt testresultat kombinerat med munskydd och andra noggranna arrangemang i publiken med numrerade platser öppnar för ett steg framåt. En motsvarande modell som i Danmark, Tyskland och Frankrike och som lämpar sig för finländska förhållande bör tas i bruk omgående, kräver undertecknarna. 

Det öppna brevet har undertecknats av bland andra operans generaldirektör Gita Kadambi, Susanna Mälkki, överkapellmästare vid Helsingfors stadsorkester och Tuula Sarotie, intendent vid Radions sinfoniorkester.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi, Helsinki, 4.8.2020.
Bildtext Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi är en av dem som undertecknat det öppna brevet till social- och hälsovårdsministeriets ledning.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Diskussion i våras

Coronapasset diskuterades i april när regeringen publicerade sin exitstrategi för hur restriktionerna ska hävas. Men idén strandade. 

SDP med statsminister Sanna Marin i spetsen oroade sig för att coronapasset skulle medföra ojämlikhet då en del av medborgarna skulle bli utan service om de är ovaccinerade. 

Istället trodde regeringen att man med hjälp av restriktioner och vaccineringar skulle få bukt med smittoläget. 

– Åtminstone ur den bild man fått i offentligheten verkar det inte som att man riktigt på allvar har utrett frågan. Nu är det dags för en ny granskning i synnerhet då regeringen uppdaterar sin hybridstrategi i augusti, säger Jenna Lahtinen på Livefin.

Ett coronapass kan ändå bli verklighet i Finland nu eftersom både regeringen och oppositionen ställer sig positivt till idén. Majoriteten av finländarna stöder också idén om ett inhemskt coronapass.

Skapar coronapass ojämlikhet?

Alla ställer sig emellertid inte positivt till ett eventuellt coronapass.

Inom evenemangsbranschen har man länge flaggat för ett coronapass medan turism- och restaurangförbundet Mara har ansett att ett coronapass skulle begränsa unga för mycket och att restaurangernas egna åtgärder är tillräckliga

Keijo Hämäläinen poserar utomhus.
Bildtext Keijo Hämäläinen, ordförande vid Finlands universitetsrektorers råd Unifin, anser att ett coronapass skulle orsaka ojämlikhet mellan studerandena.
Bild: Petteri Kivimäki

Också inom universiteten är man kritiska till passet.

Keijo Hämäläinen, ordförande vid Finlands universitetsrektorers råd Unifin, anser att ett coronapass skulle orsaka ojämlikhet mellan studerande.

– Om vi nu granskar en situation där närundervisningen skulle vara begränsad endast till dem med coronapass och de övriga skulle tvingas fortsätta studera på distans. Det finns olika orsaker till att en person inte vaccinerats, exempelvis kan det bero på lokala skillnader eller hälsorelaterade aspekter.

Unifin har inte någon allmän ståndpunkt i frågan utan åsikterna är Hämäläinens egna. Han tycker inte att lösningen för universitetens del nås via coronapasset.

– På hösten försöker universiteten gå över till närundervisningen på en så bred grad som möjligt. Vi har fått såpas mycket övning här under de senaste åren att månne vi inte hittar någon annan lösning på situationen, konstaterar Hämäläinen.

Sista delen av artikeln är en bearbetning av Yle Uutiset artikel Koronapassi jakaa mielipiteitä: Tapahtuma-alan mielestä toisi ennakoitavuutta, yliopistot pelkäävät opiskelijoiden eriarvoista asemaa skriven av Markku Sandell och Terhi Toivonen. Bearbetningen är gjord av Stefanie Lindroos.

Artikeln uppdaterades 28.7.2021 kl. 20.00 med Keijo Hämäläinens kommentarer.