Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tre av tisdagens fyra markbränder orsakades av människan – räddningsverket avråder från att göra upp eld

Från 2021
Vit man står framför rad av brandbilar.
Bildtext Riskhanteringschef Thomas Nyqvist på Österbottens räddningsverk säger att det inte är läge att göra upp öppen eld.
Bild: Yle/Elin Willows

Av fyra markbränder i Österbotten på tisdagen orsakades tre av människor som gjort upp eld i naturen. Österbottens räddningsverks riskhanteringschef Thomas Nyqvist avråder österbottningarna från att göra upp öppen eld. "Fast man tänker att man ska ha en liten brasa är den antagligen inte så liten när det är över", säger Nyqvist.

Under tisdagen uppstod markbränder i bland annat Pedersöre och Vasa. Enligt Österbottens räddningsverks riskhanteringschef Thomas Nyqvist orsakades tre av sammanlagt fyra bränder av människan.

– Det är en alltför stor del, säger han.

Enligt Nyqvist är det i de flesta fall okunskap eller oaktsamhet som ligger bakom. Han påminner om att det är straffbart att göra upp öppen eld när det råder varning för skogsbrand.

– Det är alltid den som ställer till med problem för någon annan som ansvarar för följderna.

Som öppen eld räknas alla former av eld där spridning via marken eller genom gnistbildning är möjlig. Hit räknas till exempel lägereldar och engångsgrillar, men inte bastukaminer och gasgrillar.

För tillfället råder varning för skogsbrand i stora delar av landet.

Nuotio palaa.
Bildtext Som öppen eld räknas bland annat lägereldar och engångsgrillar.
Bild: Kalle Niskala / Yle

"Absolut inte fritt fram att elda"

Mot slutet av veckan visar väderprognoserna regn i Österbotten. Regnmängderna är ändå troligtvis för små för att råda bot på den torra terrängen.

– Det är absolut inte fritt fram att börja elda, säger Nyqvist.

Han råder österbottningarna att följa med Meteorologiska institutets varningar. Om det råder varning för skogsbrand är omständigheterna sådana att risken för att elden sprids är mycket stor.

– Fast man tänker att man ska ha en liten brasa är den antagligen inte så liten när det är över.

– En del av markbränderna kommer av naturliga skäl eller genom olyckor. Om vi skulle få bort alla onödiga skulle vi säkert klara oss bättre allihopa under den här torra tiden, säger Nyqvist.

Diskussion om artikeln