Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Högljudda mopedister stör nattsömnen på många håll i regionen – polisen uppmanar föräldrar att tala med sina barn

Från 2021
Mopedister kör efter varandra på en asfalterad väg.
Bildtext Störande kvartersrally håller många östnylänningar vakna om nätterna. Bilden är ur arkivet och mopedförarna har inget med artikeln att göra.
Bild: Mostphotos

Polisinrättningen i Östra Nyland skriver både i ett pressmeddelande och på sin Facebooksida att man fått in många klagomål om nattligt mopedkörande från flera kommuner på polisinrättningens område.

– Det här är ett fenomen som kommer och går, speciellt sommartid, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Han tror att det är vanligare att ungdomar har mopeder och skotrar nu än vad det var till exempel ännu på 90-talet.

På basis av responsen framkommer det att oljudet från mopederna upplevts som särskilt störande nattetid.

Polisen har dagligen fått in tiotals anmälningar om störande mopedkörande.

”Att människor är irriterade är förståeligt. Det har varit varmt länge och många har varit tvungna att sova med fönstren öppna”, skriver kommissarie Asko Sartanen i pressmeddelandet.

Mopoja entisen Tredun toimipisteen parkkipaikalla Koivistonkylässä Tampereella.
Bildtext Många ungdomar kör ansvarsfullt, men de som inte följer reglerna kan hålla en hel by eller stadsdel vaken. Arkivbild.
Bild: Miikka Varila / Yle

Polisen har övervakat mopedkörningen på flera ställen förra veckan och fortsätter med det. I samband med övervakningen kan polisen diskutera nattlig mopedkörning med ungdomar.

Sartonen påpekar ändå att polisens övervakning och tillrättavisningar inte räcker.

”Ungdomarna som kör moped måste fås att förstå att deras mopeder ofta ger ifrån sig väldigt högt ljud, som kan hålla tusentals invånare vakna. Enligt vägtrafiklagen är det förbjudet att köra med ett fordon på ett onödigt och störande vis. Det här måste också mopedister ta i beaktande, särskilt nattetid och i tätt bebyggda områden”, skriver Sartanen.

Föräldrar, agera

Polisen har fört diskussioner med flera städer och kommuner om hur man når de unga mopedförarna till exempel via ungdomstjänsterna, men det bästa skulle vara om föräldrarna skulle diskutera saken med sina barn.

- Det är förstås förståeligt att man i en viss ålder rör sig ute lite senare, speciellt sommartid. Diskussioner hemma mellan barn och föräldrar brukar ha bra effekt, säger kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Sartanen påpekar att föräldrarna kan reglera sina barns mopedanvändning.

”Om ungdomen inte följer reglerna trots föräldrarnas uppmaningar så har föräldrarna möjlighet att agera till exempel genom att sätta mopeden på time-out en tid. Vi vet att det störande körandet har minskat när mopeden har fått stå en tid i garaget”, skriver Sartanen.

Det går att tipsa polisinrättningen i Östra Nyland om störande mopedkörande via e-postaddressen liikennepalaute.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Diskussion om artikeln