Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina släpper in talibanerna i det diplomatiska finrummet

Från 2021
En turbanförsedd milisman står bakom en maskingevär i bergig terräng
Bildtext En regeringstrogen milissoldat i provinsen Balkh där strider pågår mellan talibaner och regeringsstyrkor.
Bild: AFP / Lehtikuva

En högt uppsatt delegation från talibanrörelsen har i dag besökt Kina. Besöket visar att talibanerna lyckats bryta sin diplomatiska isolation samtidigt som rörelsen avancerar på marken i Afghanistan.

Talibanernas snabba framryckning i fotspåren av det amerikanska tillbakadragandet väcker oro både i Afghanistan och i omvärlden.

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnade idag för att Afghanistan riskerar att bli en pariastat om talibanerna återfår makten i landet. Men samtidigt verkar utvecklingen gå i motsatt riktning.

En delegation från talibanrörelsen inledde i dag ett besök i Kina och uttalandena från parterna tyder på att förhandlingarna förlöpte väl.

Den nio personer stora delegationen, som leds av den högt uppsatta talibanledaren mulla Abdul Ghani Baradar, träffade bland annat Kinas utrikesminister Wang Yi.

Det kinesiska utrikesministeriet uppgav i dag att talibanerna kommer att spela en viktig roll både när det gäller att skapa fred i Afghanistan och i återuppbyggandet av det krigshärjade landet.

Garantier

Talibanerna gav i sin tur säkerhetsgarantier till Kina.

‒ Det islamska emiratet försäkrade Kina att Afghanistans mark inte kommer att utnyttjas för hot mot Kinas säkerhet, sa talibantalesmannen Mohammed Naeem.

‒ De lovade i sin tur att inte blanda sig i Afghanistans interna angelägenheter utan att i stället hjälpa att lösa problem och skapa fred, tillade han.

Ett av Kinas mål med kontakterna till talibanerna är att säkra att Afghanistan inte blir en bas för separatister från landets uigurregioner.

Afghanistan och Kina har en kort, bergig och svårtillgänglig gräns. På den kinesiska sidan ligger gränsområdet i provinsen Xinjiang. Kina har kritiserats hårt för förföljelser mot uigurbefolkningen i just Xinjiang.

På lång sikt kan Afghanistan också utgöra en viktig länk i Kinas ambitiösa infrastrukturprojekt ‒ ett bälte, en väg.

Bruten isolation

Talibanerna har under den senaste tiden satsat stort på att bryta sin diplomatiska isolation. Besöket i Kina är en stor framgång i det här arbetet.

Goda relationer till Kina kan dessutom ge talibanerna andra fördelar.

‒ Genom att få Kina på sin sida kan talibanerna få diplomatiskt skydd i FN:s säkerhetsråd, säger Afghanistanexperten Nishank Motwani till nyhetsbyrån AFP.

Kina har vetorätt i säkerhetsrådet och kan därför stoppa till exempel FN-sanktioner mot ett eventuellt talibanstyre.

‒ Det är också viktigt att notera att när länderna öppnar dörrarna åt talibanerna så undergräver det den afghanska regeringens legitimitet, tillägger Motwani.

Källor: AFP, Reuters