Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det finns inget datum för när vi kan slopa munskydden säger infektionsöverläkare: "Vi borde ha samma vana som de har i Asien"

Esa Rintala står inne i Åbo universitetssjukhus.
Bildtext Man ska använda CE-märkta munskydd, och undvika att röra på dem i onödan, säger Esa Rintala.

I Egentliga Finland införs en sträng munskyddsrekommendation för att kämpa mot deltavarianten av coronaviruset. Infektionsöverläkare Esa Rintala vid ÅUCS betonar ändå att vilket gammalt lakan som helst inte går att omvandla till ett fungerande munskydd.

Den amerikanska folkhälsomyndigheten rekommenderar igen att amerikaner i riskområden för coronaspridning ska använda munskydd, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Enligt myndigheten är den här rekommendationen nödvändig för att begränsa spridningen av deltavarianten av viruset, som sprids ungefär dubbelt så lätt som andra varianter.

I Finland inför Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp en motsvarande rekommendation. Enligt gruppen ska man använda munskydd i så gott som alla situationer då man är i kontakt med personer utanför sin egen närkrets.

– Man vet att munskydd hindrar smittade från att sprida smittan vidare, och vice versa, säger ÅUCS infektionsöverläkare Esa Rintala.

"Det skulle vara bra om vi skulle ha samma vana som de har i Asien"

Rintala säger att det är viktigt att man använder CE-märkta munskydd eftersom de fungerar bäst. Man ska också använda dem på rätt sätt.

– Om man rör masken hela tiden eller ibland håller den under hakan så finns det en infektionsrisk om man kommer i kontakt med andra aerosoler. Man ska heller inte använda munskydd som man själv pysslar av gamla lakan, säger han.

Det finns inget exakt datum för när man för gott kommer att kunna slänga bort munskydden. Rintala säger att det också i fortsättningen kan vara bra att använda munskydd på ställen där det är trångt med människor, speciellt om man har nedsatt immunförsvar.

– Det skulle vara bra om vi skulle ha samma vana som de har i Asien, det vill säga att man med låg tröskel kan sätta på ett munskydd ifall man är lite förkyld i en människoklunga. Det skulle vara bra om det i framtiden inte skulle finnas något tabu kring att ha på sig ett munskydd.