Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Augustinatten ordnas med coronarestriktioner igen – livemusik lockar många till Ekenäs

Augustinatten/publik
Bildtext Augustinatten ordnades sommaren 2020 trots att många då avstod från att ordna evenemang där många samlades. Arkivbild från 2020.

Evenemanget Augustinatten i Ekenäs den 13 augusti lockar publik. Då befinner sig Västnyland i accelerationsfasen på grund av att allt flera blir sjuka i covid-19.

Föreningen Finlandssvensk kulturutveckling arrangerar Augustinatten och meddelar att bara omkring 20 procent av biljetterna är osålda. 

Producenten Daniel Lindholm säger att föreningen säljer 1 500 biljetter till den 13 augusti. 

– Vi har aldrig sålt så här många biljetter på förhand i juli, det visar att många saknar liveunderhållning.

2019 besökte 2 000 personer Augustinatten medan 1 200 festivaldeltagare kom till Ekenäs under ifjol under coronapandemins första sommar.

Lindholm anser att det kommer att vara möjligt för festivalbesökarna att hålla avstånd till varandra på festivalområdet i Ormnäs eftersom antalet besökare begränsas.

– Ifjol hade vi vakter vid kön som såg till att folk höll avstånd och de såg också till att det inte fanns för många människor i de olika sektionerna. Vi kommer att ha flera vakter än vanligt även i år. 

Bussar från Helsingfors

Finlandssvensk kulturutveckling ordnar också bussar från Helsingfors till Ekenäs. 

Bussen blev snabbt fullbokad så föreningen ordnade en buss till. Daniel Lindholm säger att munskydd delas ut under färden och att det finns handdesinficeringsmedel i bussen. 

Bussarna kör också hem festivaldeltagarna. 

Femte året som festivalen ordnas i augusti

Den svenska artisten Nause uppträder i Ekenäs den 13 augusti. Det gör även den finlandssvenska artisten Joel Sundkvist och den lokala dj:n Nizar.

Sedan förr är det klart att de svenska artisterna Tjuvjakt, Albatraoz och ODZ uppträder på Augustinatten.

Augustinatten ordnas för femte året i rad.