Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Strömfors bruk har varit väldigt populärt bland inhemska turister i år

Från 2021
Simo Kantele och Mari Saraheimo ler mot kameran
Bildtext Simo Kantele och Mari Saraheimo har cyklat ända från Helsingfors för att besöka Strömfors bruk.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Strömfors bruk har i sommar varit ett populärt ställe att besöka för inhemska turister. I Strömfors hittar man restauranger, små butiker, konstutställningar och Bruksmuseet. En varm sommardag fylls området av turister som besöker bruket från olika håll i Finland. 

Jutta Backman har butiken Jeppis som säljer ekologiska tvättmedel för tredje sommaren i rad. Backman berättar att det varit extremt många besökare i år, till och med fler än förra året då det också var många besökare. Det varma vädret har haft med sig turister från olika håll i Finland. 

Glatt humör bland besökare

Enligt Backman har de undantagsvis många resenärerna varit på väldigt gott humör i år. Pandemin har inte ställt till med andra problem, förutom att kunder inte alltid vågar sig in i den lilla boden. Då har Backman fått locka in kunderna. Vissa dagar har det ändå varit så pass många kunder att alla inte fått plats i boden, vilket har lett till att en del fått vänta utanför. 

Backmans förväntningar för sommaren är att folkmängden kommer att fortsätta vara lika stor tills sommaren är slut och boden stänger. 

– Det enda som förundrar är varifrån alla dessa människor kommer, säger Backman med ett skratt. 

En person paddlar vid Strömfors bruk
Bildtext Sommarens besökare vid Strömfors bruk har varit på väldigt gott humör.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Ligger lämpligt nära Lovisa

Siv Alhanen-Taipale har kommit en lång väg, ända från S:t Karins, för att besöka Strömfors bruk. Dagen har bestått av att gå runt i Borgå först och sedan vidare till Lovisa för att se på sevärdheter. Därefter var det inte långt kvar till Strömfors bruk. Det blev en liten rundtur i Östnyland med andra ord. 

– Vi har alltid sett så vackra bilder från Strömfors bruk, men vi har alltid förr bara åkt förbi, säger Alhanen-Taipale. Därför beslöt vi att vi den här gången för en gångs skull ska stanna och besöka bruket. 

en kyrka i Strömfors
Bildtext Strömfors kyrka byggdes på 1770-talet och innehåller den berömda konstnären Helen Schjerfbecks tavla "Uppståndelsen".
Bild: Stefan Paavola / Yle

Strömfors bruks historia lockar

Simo Kantele och Mari Saraheimo har cyklat 90 kilometer ända från Helsingfors till Lovisa. Även de besöker Strömfors bruk för första gången. Dagen började med att starta från campingen i Lovisa till Strömfors bruk på cykel. 

– Det var min kusin som berättade att Strömfors bruk är väldigt vackert och därför bestämde vi oss för att cykla hit, säger Mari Saraheimo. 

Kantele och Saraheimo planerar att gå och äta i någon av restaurangerna, besöka konstmuseet och cykla runt på området och njuta av de vackra vyerna. 

– Strömfors bruks historia är också väldigt intressant, säger Kantele. Det vill jag gärna lära mig mer om. 

Strömfors bruk är ett av Finlands äldsta järnbruk och har sina rötter på 1600-talet. Bruket har haft olika ägare, men ägdes i 132 år av släkten af Forselles. Runt om på området finns det uppsatt skyltar om Strömfors historia.

Strömfors bruk i Lovisa - infotavla
Bildtext Kartor och informationsskyltar finns runt omkring på området att hitta.
Bild: Yle/Sune Bergström

Diskussion om artikeln