Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brist på svenskspråkiga psykoterapeuter "enorm kris" – beskedet om den nya psykoterapiutbildningen vid Helsingfors universitet tas emot med glädje

Från 2021
Uppdaterad 29.07.2021 16:36.
Studerande Agnes Lindberg står framför en blommig park i Helsingfors.
Bildtext Agnes Lindberg är studerande och ser fram emot att söka in till psykoterapeutubildningen.
Bild: Axel Nurmi / Yle

På måndagen kom det besked om att en svenskspråkig psykoterapiutbildning hösten 2022 startar vid Helsingfors universitet. Nyheten tas emot med glädje bland såväl studerande som psykoterapeuter.

En som väntar på att antagningen till den nya psykoterapilinjen ska öppna är Agnes Lindberg. Lindberg studerar nu på Svenska social- och kommunalhögskolan för fjärde året.

– Jag har alltid känt att empatin som krävs inom psykoterapi kommer ganska naturligt för mig. Vi har också psykoterapeuter i släkten, säger hon.

Lindberg blev intressrad av utbildningen i Helsingfors delvis för att hon för tillfället bor och studerar i Helsingfors, men också för att inriktningen är olika på de två kommande linjerna. En annan utbildningslinje för psykoterapeuter startar vid Åbo Akademi.

– I Åbo är inriktningen kognitiv psykoterapi, medan inriktningen i Helsingfors är psykodynamisk terapi. Det är den psykodynamiska terapin som intresserar mig mera.

Förutom att psykodynamisk terapi innebär fler terapisessioner i veckan än kognitiv terapi, är den kognitiva psykoterapin mer strukturerad, medan den psykodynamiska terapin har mera med helheter att göra.

Lindberg ser det som en positiv sak att det finns två olika linjer.

– Jag är jätteglad. Det är en enorm kris att det är nästintill omöjligt för många att hitta svenskspråkiga psykoterapeuter.

Vad är psykoterapi?

En psykoterapeut måste vara modig

Också bland psykoterapeuter tas nyheten emot positivt. Konstnären och bildkonstterapeuten Michael Rahikainen tror att psykoterapi kunde vara ett bra sätt för många att behandla sina tankar.

– Jag har en känsla av att många är ganska vilsna, och jag tror att psykoanalys eller psykoterapi kan vara ett vettigt alternativ för många, säger han.

Bildkonstterapeut Michael Rahikainen står framför en färggrann vägg i Kabelfabriken i Helsingfors.
Bildtext Michael Rahikainen är utbildad i bildkonstpsykoterapi, och tror att psykoterapin kunde vara ett bra alternativ för många.
Bild: Axel Nurmi / Yle

Rahikainen utbildade sig till bildkonstpsykoterapeut på 1990-talet.

– Bildkonstpsykoterapi liknar den vanliga psykodynamiska terapin, men i stället för att bara tala om sina tankar behandlar man dem genom bildkonst.

För att kunna bli psykoterapeut måste man vara genuint intresserad av det mänskliga psyket, men utöver det krävs också mod, tror Rahikainen.

– Det kan vara ganska kusliga grejer som kommer emot när man börjar gräva. Normalitetsbegrepp kan man slänga i soptunnan.

Melina von Kraemer och Olivia Dahllund vill bli psykoterapeuter – vägen dit är lång och kan kosta upp till 60 000 euro - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln