Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Patrik Laine stannar i Columbus, Antti Raanta till Carolina – spelarmarknaden i full gång i NHL

Från 2021
Uppdaterad 28.07.2021 21:56.
Patrik Laine på isen.
Bildtext Patrik Laine.
Bild: Jaylynn Nash/Icon Sportswire/AOP

Från och med i kväll får fria agenter fritt teckna kontrakt med NHL-klubbar. Det klarnade genast att Antti Raanta blir ny målvakt i Carolina Hurricanes, medan Patrik Laine väntat stannar i Columbus Blue Jackets.

Ett år och 7,5 miljoner dollar i lön. Där Patrik Laines nya kontrakt som håller honom kvar i Columbus under den kommande säsongen.

Laine var en så kallad begränsad fri agent (RFA) och Columbus hade rätt att matcha varje kontraktserbjudande som andra klubbar gav honom. Det rapporterades redan tidigare att Columbus erbjudit Laine just ett sådant här kontrakt och Laine behövde inte värst mycket betänketid.

– Han är en speciell spelare, han har stor passion för ishockey och kommer vara en viktig del av vår organisation i framtiden, säger klubbchefen Jarmo Kekäläinen i ett pressmeddelande.

Laine såldes till Columbus i en affär som skickade Pierre-Luc Dubois till Winnipeg i början av säsongen. Inledningen på sejouren i Columbus var allt annat än lyckad, då Laine endast noterades för 10+11 på 45 matcher.

– Förra säsongen var tuff, men jag har lämnat den bakom mig och ser fram emot att återvända till Columbus för att hjälpa laget ta nästa steg. Jag har haft en lyckad sommar träningsmässigt och är positivt inställd till hur framtiden ser ut både för mig och för laget, säger Laine.

Columbus tecknade också förlängningar med Boone Jenner och Eric Robinson. Klubben har gjort stora förändringar under den senaste tiden. Den senaste stora affären skickade Cam Atkinson till Philadelphia i utbyte mot Jakub Voracek.

Raanta och Andersen svaren på Carolinas målvaktsproblem?

Carolina Hurricanes har i sin tur vaskat om rejält i målvaktstruppen. Först såldes Alex Nedeljkovic, en i mångas ögon riktigt lovande målvaktstalang, till Detroit i utbyte mot bland annat den klart mer erfarne Jonathan Bernier.

I dag klarnade det att också Petr Mrazek har gjort sitt i ”Canes”. Mrazek skrev istället på ett kontrakt med Toronto Maple Leafs, medan Carolina i sin tur värvade den tidigare Maple Leafs-keepern Fredrik Andersen.

Affärerna har inte bekräftats av klubben ännu, men rapporteras vara klara.

Men de hade inte värvat klart. Det uppdagades snabbt att Antti Raanta också styr kosan mot Raleigh. Raantas kontrakt med Carolina är av modellen två år med en cap hit på två miljoner dollar per år.

Raanta har haft det tufft i NHL de senaste åren. 32-åringen har dragits med flera tunga skador och kunde till exempel endast spela i tolv matcher under den gångna säsongen.

Flera andra finländare kan också byta klubb under de kommande timmarna och dagarna. Mikael Granlund valde i sin tur att stanna i Nashville, trots att flera NHL-reportrar redan hann rapportera att Granlunds läger tröttnat på förhandlingarna med klubben.

Granlunds kontrakt med "Smashville" är fyra år långt och lönen är fem miljoner dollar per år.

Erik Haula valde däremot att lämna Predators. Enligt flera NHL-reportrar är han klar för Boston Bruins med ett två år långt kontrakt.

Samtliga nya kontrakt hittas på NHL.com.

Diskussion om artikeln