Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Olofsdagen firas för första gången i Pargas

Från 2021
Uppdaterad 29.07.2021 14:15.
James Simpson, står framför kyrkan i Gamla Malmen i Pargas.
Bildtext James Simpson, projektledare för S:t Olofs pilgrimsled, berättar att man med evenemanget vill få flera Pargasbor intresserade av S:t Olofs vandringsled och inspirera till vandring på hemorten.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Idag, den 29 juli 2021, firar man S:t Olofsdagen för första gången någonsin i Pargas. Dagen ordnas för att fira återkomsten av S:t Olofs träskulptur till Pargas kyrka.

Träskulpturen som föreställer helgonet Sankt Olof är ett av de ursprungliga föremålen i Pargas kyrka. Skulpturen är över 700 år gammal och har bevarats i Nationalmuseet sedan 1895. Men nu är skulpturen igen hemma i Pargas kyrka, och det ska firas med en alldeles egen dag.

James Simpson, projektledare för för S:t Olofs pilgrimsled, berättar att församlingen i Pargas kämpat väldigt hårt för att få tillbaka träskulpturen till Pargas från Helsingfors.

En träskulptur som föreställer helgonet Sankt Olof.
Bildtext Träskulpturen är rätt stor och värdefull.
Bild: Nationalmuseets digitala samling/Finna.fi

Sankt Olof var en norsk kung under medeltiden, och är Norges nationalhelgon. Han förlorade makten i Norge och tvingades fly till Novgorod, men återvände då han plötsligt såg drömmar om att han måste återta makten i Norge för att förena folket, berättar Simpson.

- I Norge är han särskilt känd för att förena folket, förklarar Simpson.

Det sägs att Sankt Olof besökt Nagu två gånger eller seglat förbi, men det är svårt att veta om berättelserna verkligen stämmer, eftersom det finns så mycket olika historier om helgonet. Däremot har flera kyrkor i skärgården något slags koppling till Sankt Olof, till exempel är kyrkan i Nagu en Olofskyrka och i Korpo finns också en träskulptur.

S:t Olofsdagen firas stort runtom i Norden

När Yle Åboland träffar James Simpson hälsar han genom att säga: "God Olofsdag". Han berättar att man i Pargas vill återuppliva ett gammalt firande genom att ordna evenemang dagen till ära. S:t Olofsdagen firas dessutom väldigt stort på andra håll i Norden.

- I Trondheim ordnas en konsert som pågår i flera dagar, det ordnas både kyrklig konsert men också en rockkonsert. På Färöarna är S:t Olofsdagen en av de högtider som firas störst under året, berättar Simpson.

S:t Olofsdagen har också firats i några år i bland annat i Nagu och i Nyslott där Olofsborg ligger.

James Simpson, pekar på Sankt Olofs pilgrimsmärken, som markerar vandringsleden.
Bildtext James Simpson, projektledare för S:t Olofs pilgrimsled, berättar att S:t Olofsdagen ska firas också nästa år.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Dagen kommer att firas med medeltida sång av Cantus Interruptus och program i Pargas kyrka, en guidad vandring vid Sundet arrangerad av Skärgårdsguider, och i Tallbacka trädgård kommer man få njuta av medeltidsinspirerad mat som lagas av lokala råvaror samt av musik av Suitcase Band.

Kyrkan är öppen för alla, annat program är avgiftsbelagt. Här kan du läsa mera om programmet.

I samband med dagens festligheter kommer man också att lansera ett officiellt Sankt Olof-vandringssmycke som tillverkats av den lokala guldsmeden City Gold.

Evenemanget ordnas som ett samarbete mellan flera lokala företagare från Pargas.

Med evenemanget vill man få flera Pargasbor intresserade av S:t Olofs vandringsled och inspirera till vandring på hemorten.

Sankt Olofs pilgrimsmärke som markerar Sankt Olofs pilgrimsled.
Bildtext För att hitta fram längs pilgrimsleden ska du följa de här små skyltarna.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

S:t Olofsdagen kommer också att firas nästa år i Pargas. Simpson berättar att de redan har planer på att ordna ett större evenemang med mera musik och mat.

Artikel uppdaterad 29.7.2021 klockan 14:04 med ytterligare information och kommentarer av projektledare James Simpson.

Diskussion om artikeln