Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-brons! Matti Mattsson tog Finlands första medalj i Tokyo efter makalös insats

Från 2021
Uppdaterad 29.07.2021 08:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Farhågorna om att Finland för första gången skulle missa medalj i ett OS kan glömmas redan nu. Matti Mattsson simmade sensationellt bra i finalen på 200 meter bröstsim och knep bronset efter att ha slagit det finländska rekordet med över en sekund.

Efter en imponerande insats i semifinalen lovade Matti Mattsson att han kunde simma ännu snabbare, trots att han redan slagit sitt egna finländska rekord.

Det var verkligen inte en lögn. I torsdagsnattens final på 200 meter bröst var finländaren i osannolikt bra form.

Finländaren inledde ruskigt hårt och kroknade aldrig. Rekordet från semifinalen förbättrades med över en sekund. 27-årige Mattsson tog Finlands första medalj i OS i Tokyo efter att ha säkrat brons med tiden 2.07,13.

– Jag gav nog allt jag hade, det fanns absolut inget kvar i mig. På slutet höll jag redan på att känna av tröttheten, men jag lyckades hålla i, säger bronshjälten till Yle.

"Så många mästerskap har gått åt skogen"

OS-guldet gick till Australiens Izaac Stubbelty-Cook med tiden 2.06,38. Hollands Arno Kamminga blev silvermedaljör med tiden 2.07,01.

Matti Mattsson kramar sin nederländska motpart Arno Kamminga i vattnet och hurrar över att ha vunnit brons.
Bildtext Mattsson förlorade med en dryg tiondel till silvermedaljören Arno Kamminga.
Bild: imago images/Pro Shots/ All Over Press

Björneborgaren kämpade till och med om förstaplatsen på slutet. Han förlorade med 12 hundradelssekunder till Kamminga.

– Det här är ju helt galet. Jag skulle aldrig ha trott det här, så många mästerskap har ändå gått åt skogen för mig. Det är få som förstår vad man fått ta sig igenom för att nå hit.

Det här är Finlands första medalj i årets OS i Tokyo. Inför spelen var frågan om Finland skulle lyckas skrapa ihop en enda medalj från Japan. Finland har tagit medalj i alla OS man deltagit i.

Den senaste blåvita simningsmedaljen i ett OS var Jani Sievinens silver i Atlanta 1996.

Diskussion om artikeln