Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framåt för massivt infrastrukturpaket i USA – senaten gav grönt ljus för att inleda debatten

Kapitolium i Washington.
Bildtext För att paketet ska godkännas måste det också få grönt ljus i kongressen.

Ett historiskt infrastrukturpaket har tagit ett steg framåt mot att bli verklighet i USA. Den amerikanska senaten gav i natt grönt ljus för att inleda den formella debatten kring ett reformpaketet på 1 200 miljarder dollar som ska användas för att rusta upp landets infrastruktur, efter månader av svåra förhandlingar mellan demokraterna och republikanerna.

I går kväll lyckades förhandlare från de båda stora partierna enas, och under efternatten, finsk tid, godkände senaten i en omröstning med siffrorna 67–32 att inleda debatten kring paketet. 48 demokrater röstade för det, och de fick stöd av två obundna och 17 republikaner.

Nu går alltså paketet vidare till formell debatt och sedan mot ett möjligt godkännade i kongressen.

Tanken med paketet är att det ska användas till att rusta upp USA:s vägar, broar och hamnar, samt bygga ut bredbandsnätverket och elnätet. Över hälften av paketet ska gå till bland annat de här ändamålen.

Demokraterna och republikanerna har inte varit överens om reformpaketets innehåll, och ännu är inte alla detaljer kring det klara.

Paketet första av Bidens planerade reformer

Republikanerna blockerade förra veckan att debatten skulle inledas, då med hänvisning till att det saknades för många viktiga detaljer.

Reformpaketets innehåll kommer ännu debatteras mer ingående åtminstone fram till helgen, men nu har paketet fått grönt ljus för att debatten kring det kan inledas.

– Vi är glada över att ha en överenskommelse. Största delen av texten är klar, och den uppdateras då vi finslipat de sista detaljerna, sa den demokratiska senatorn Kyrsten Sinema.

För att paketet ska bli verklighet måste det ännu godkännas av hela kongressen.

Paketet är det första i en rad av reformer som president Joe Biden vill driva igenom. En annan är ett paket på 3 500 miljarder för att bygga upp "den mänskliga infrastrukturen", men det paketet väntas stöta på kraftigt motstånd bland republikanerna och missnöje bland de mer moderata demokraterna.

Källor: Reuters, AP, AFP, CNN