Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slut på melodin för den sjungande skytten: Mäkelä-Nummela snuvades på sitt världsrekord, men ger inte upp: "Bara jag lever fortsätter jag tävla"

Från 2021
Satu Mäkelä-Nummela skjuter mot en lerduva.
Bildtext Krutet var inte torrt för Mäkelä-Nummela, som hade grus i dieselmotorn från det första skottet.
Bild: Lehtikuva

"Jag ville äta huvudrätten, men det blev direkt efterrätt: pannkaka". Det var en munter Satu Mäkelä-Nummela som mötte pressen efter att ha åkt ut ur trap-kvalet med huvudet före – och dessutom blivit av med sitt världsrekord. Veteranskytten lovar streta på till nästa OS. 

– Jäklar, det här kan inte vara sant.

Det var Mäkelä-Nummelas reaktion efter att hon avlossat det sista skottet på skyttestadion nära Tokyo.  

Loppet var redan kört efter fyra skott. Tre av dem smet förbi de bjärt färgade lerduvorna.

Mäkelä Nummela – iklädd knälånga byxor, vita skor, och en urgröpt keps – skakade lätt på huvudet. Hon insåg faktum, OS-finaldrömmen var stendöd. 

Till slut blev facit 12 bommar på 125 skott och en plats långt bak i kvalfältet. Närmare bestämt: Mäkelä-Nummela var tredje sist. Det gladde inte den tidigare OS-guldmedaljören. 

– I den första serien kändes det som om jag mötte en glaciär, en så stor ismassa att den inte ens smälte i den här värmen, starten var vääääääärdelös, säger hon med eftertryck.

Huvudrätten blev pannkaka

I trap skjuter man 125 kvalduvor under två dagar, varav de sex bästa går till final. Det är lerobjekt som gäller – det var bara i OS i Paris 1900 som man prickade levande fåglar. 

Inför kvalet i Tokyo innehade Mäkelä-Nummela världsrekordet med 123 träffar, ett resultat hon stod för i en världscuptävling i Acapulco i Mexiko 2019.

Det gäller inte längre. 

Slovakiskan Zuzana Rehák-Štefečeková prickade alla duvor och satte ett nytt, oslagbart världsrekord. Det var hög nivå i kvalet: 120 träffar krävdes för final. 

Mäkelä-Nummela hade 5 bommar på kontot efter den första kvaldagens 75 duvor. Efter resultatet levererade hon en analogi om att förrätten smakat dåligt och att huvudrätten måste vara bättre, innan hon brast ut i sång: "det är också en dag i morgon".

Då tävlingen var avklarad på torsdagsförmiddagen lade hon fram en ny jämförelse:

– Jag ville äta huvudrätten, men det blev direkt efterrätt: pannkaka. 

Måste nöta in ny teknik

Mäkelä-Nummela har hört till världseliten i tre decennier och meritlistan är imponerande. Hon tog VM-brons så tidigt som 1995 och också 2009, året efter OS-succén i Peking, då hon tog Finlands senaste guld.

År 2009 blev hon vald till årets idrottare och förärades ett gatunamn i hemstaden Orimattila: Olympiavoittajantie. Hon har vunnit världscupen fem gånger och deltagit i fyra OS. 

Sedan Peking har OS-framgångarna uteblivit. Hon missade finalen efter omskjutning i London och slutade sjua. I Rio blev hon tia. 

I Peking ordnades finalen efter 75 kvalduvor. Då hade Mäkelä-Nummela 70 träffar och 5 bommar på kontot – precis samma resultat som efter den första kvaldagen i Tokyo. 

Problemet är att elva damer nu sköt 71 eller bättre – och fortsatte leverera under finaldagen. 

Satu Mäkelä-Nummela ser uppgiven ut.
Bildtext Kvalavslutningen blev inte munter för Mäkelä-Nummela.
Bild: Lehtikuva

Efter världsrekordet 2019 har Mäkelä-Nummelas nivå vacklat. I fjol träffade hon i snitt 111 duvor i tävling, med 116 som bästa notering. I år hade hon träffat färre än 110 i tre av fyra tävlingar. 

Orimattilaskytten har försökt åtgärda problemen med radikala metoder i sommar: ett förkortat vapen och ett nytt sätt att sikta på. 

Det kan ta tid att hitta rätt efter teknikjusteringar – frågan är om Mäkelä-Nummela borde ha reagerat redan i vintras, eller i våras. 

– Jag ångrar ingenting, men jag borde ha gjort ändringarna lite tidigare. Men vet ni vad, en gammal människa märker inte allt! 

Blir det ett femte OS för skarpskytten? Det är bara tre år till spelen i Paris. 

Tidigare har Mäkelä-Nummela sagt att hon lägger av bara om hon tappar motivationen eller synen. Hon är fortfarande inne på samma linje, inför kvalstarten nästa år. 

– Bara jag lever fortsätter jag tävla.

Åldersmässigt finns det inget hinder för att fortsätta. Den kuwaitiska OS-bronsmedaljören i herrarnas skeet, Abdullah Alrashidi, är sju år äldre än Mäkelä-Nummela. Alrashidis 28-åriga son Talal sköt för övrigt prickfritt i herrarnas trapkval mellan Mäkelä-Nummelas sessioner. 

I går sjöng du efter din insats, har du någon låt som snurrar i huvudet i dag?

– Säg ett ord så ska vi se om jag kommer på en låt!

Bom?

– Vilket svårt ord! Inte kan jag hitta på en låt som innehåller det ordet. 

Landsbygd, föreslår en kollega.

– Landsbygden är framtiden! Säger Mäkelä-Nummela och tågar i väg, snart på väg tillbaka till Orimattila.

Diskussion om artikeln