Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tenkanen stärkte sina aktier i medaljfajten – Tapper rasade totalt efter att ha diskats i en start: ”Bröt väl mot någon regel”

Från 2021
Tuula Tenkanen.
Bildtext Tuula Tenkanen slutade sexa och trea i dagens starter.
Bild: CJ Guenther / EPA-EFE / All Over Press

Två lyckade starter under bältet – och nu ligger Tuula Tenkanen tvåa i Laser radial-sammandraget. Kaarle Tapper rasade däremot till 13:e efter att ha flaggats ner av domarna i dagens första race. Jag vet inte varför, säger han till Yle.

Medaljfest i Laser? Drömmen levde i allra högsta grad ännu för några dagar sedan. Men redan i dagens första start sjönk Kaarle Tappers chanser rejält.

Tapper, som inledde dagen som femma, avbröt racet och ingen förstod varför. Efter att ha kommit i mål i dagens andra start kunde Tapper förklara.

– Jag fick en andra gul flagga av domarna, inte var det något märkvärdigare än det. Jag bröt väl mot någon regel, jag vet inte ännu vilken då jag inte hunnit tala med domarna ännu, säger Tapper till Yle.

Dagens andra start höll också på att gå riktigt åt skogen. Tapper kom till det första märket som 13:e, hann falla ner till 17:e – men hittade sen farten och hämtade upp sig till åttonde plats.

I sammandraget ligger Tapper nu på 13:e plats. Två starter återstår och de tio bästa går sen till medaljstarten.

– Där är det dubbla poäng som står på spel. Allt är fortfarande möjligt. Det gäller att bara köra för fullt i de återstående racen, säger Tapper.

Tenkanen har jätteläge – men försöker att inte tänka på det

Tuula Tenkanen låg också femma inför dagens starter, men hade klart bättre flyt i Tokyovattnen.

En sjätteplats i dagens första start lyfte henne till trea i sammandraget – och då tvåan Josefin Olsson från Sverige missade i det andra racet ledde en tredjeplats för Tenkanen till att hon steg upp till tvåa.

Avståndet ner till Olsson är endast en poäng. Fyran Emma Plasschaert från Belgien är också i allra högsta grad med i medaljkampen med bara två poäng färre än svenskan.

– Jag försöker att inte tänka värst mycket på det, säger Tenkanen om andraplatsen till Yle efter att ha kommit i land.

– Jag tänker bara ha roligt och ge allt jag har. Så klart är drömmen att ta den där medaljen, men jag kan inte ta ut något i förskott. Jag tar en start åt gången och försöker göra mitt bästa varje gång och så får vi se hur långt det bär. Förhoppningsvis blir det en medaljstart.

Två starter återstår också i Tenkanens Laser radial-klass innan medaljstarten. De körs i morgon.

Petäjä-Sirén har tävlat klart i RS:X – men satsningen fortsätter mot Paris

I RS:X-klassen stod Tuuli Petäjä-Sirén inför en snudd på omöjlig uppgift i den sista starten. På grund av en missräkning i dagens första start stod en placering bland de tio bästa lite väl långt bort.

– I och med att situationen såg ut som den gjorde inför dagen så gjorde jag efter att ha övervägt noga en risktagning i den första starten. Och den stod mig dyrt. Jag hamnade helt för långt ut till vänster och efter det var det kört, förklarar Petäjä-Sirén.

Miraklet uteblev då Petäjä-Sirén kom i mål som elva. Hennes sista tävling i RS:X i Tokyo, och antagligen någonsin. Klassen går nämligen i graven efter sommarspelen.

– Det blir antagligen känslosamt under de kommande dagarna. Det är lite roligt egentligen, vi är många här som varit med ända sedan OS i Peking 2008. Och här är vi fortfarnade, alla mammor som bara kör på, säger Petäjä-Sirén och skrattar.

Nu väntar ett byte till IQfoil-klassen och en satsning mot OS i Paris.

– Det är bara en så himla rolig gren. Det finns säkert sådana som undrar vad jag sysslar med, men för alla som prövat på redskapet så är det ingen fråga om saken, säger Petäjä-Sirén.

I Nacra-klassen ligger Sinem Kurtbay och Akseli Keskinen på 13:e plats i sammandraget efter dagens starter.

Diskussion om artikeln