Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronafallen har ökat under hela juli, men behovet av sjukhusvård ökar bara måttligt

Från 2021
Människor på uteservering.
Bildtext Coronaviruset sprids bland annat på restauranger och bland unga.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Coronaviruset sprids fortfarande bland unga personer, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Under vecka 29 (19–25.7) konstaterades över hälften av de nya coronafallen hos 10-29-åringar och i synnerhet hos 18-21-åringar. 

Närmare 6 000 personer försattes förra veckan i karantän, vilket är ungefär lika många som veckan innan.

Smittspårningen har blivit svårare

Smittspårningen har försvårats och smittkedjorna har utvidgats i sommar. Trots svårigheterna har man kunnat utreda smittkällan i 67 procent av fallen.

Människor har smittats främst vid olika fritidsevenemang och på restauranger. Andra situationer där smittan spridits är fester och offentliga tillställningar utomhus.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd bör även unga och människor i arbetsför ålder  beakta risken för smitta för att hindra att det blir aktuellt med nya nedstängningar.

Behovet är sjukhusvård har ökat måttligt

Cirka 65 procent av finländarna har fått åtminstone en dos vaccin, medan 32 procent fått båda doserna. I och med att vaccinationerna har framskridit ökar behovet av sjukvård inte längre i samma takt som tidigare under pandemin. 

I de äldre åldersgrupperna ligger både incidensen och dödsfallen med koppling till covid-19 på en mycket låg nivå. 

Den 28 juli vårdades sammanlagt 57 coronapatienter på sjukhus. Sex av dem fanns på intensivvårdsavdelning. En vecka tidigare var motsvarande siffror 56 coronapatienter. Tio av dem vårdades på intensivvårdsavdelning.