Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Slush - en högteknologisk cirkus

Från 2015
Uppdaterad 12.11.2015 16:09.
Besökare på Slush 2014.

There was madness in any direction, at any hour. You could strike sparks anywhere. There was a fantastic universal sense that whatever we were doing was right, that we were winning. . .

― Hunter S. Thompson (Fear and Loathing in Las Vegas)

När du, för första gången, stiger in på Slush kanske du känner dig en aning förvirrad. Det är mörkt, det är stökigt och det är framför allt fullt till bristningsgränsen. Från högtalare berättas det om framgångshistorier, tillväxt och smarta lösningar och omkring dig skakas det hand och visitkort byter ägare.

Du känner doften av kimchi, hotdogs och den där speciella lukten som för dig tillbaka till rökmaskinen på lågstadiediskot..

Slush är ingen vanlig mässa i ordets egentliga betydelse. Det är ett evenemang, en träffpunkt, en festival och en högteknologisk cirkus. Allt på en och samma gång. Det har sagts att det är en konferens för och av människor som inte tycker om att gå på konferenser.

Vem är det som besöker evenemanget då? Bland årets 15000 deltagare ryms över 200 talare, 1700 nyföretag och 800 investerare, samt massor av journalister och annat nyfiket folk som vill ta del av vad startup-världen har att erbjuda.

För är det någonting som ligger rätt i tiden just nu är det entreprenörskap. Det känns vid det här laget som ett uttjatat ord, men likväl har det aldrig tidigare varit lika aktuellt att starta eget.

Slush såg dagens ljus år 2008 då ett par hundra lokala företagare och investerare träffades på kulturfabriken Korjaamo. I år kommer de deltagande företagen från 97 olika länder och evenemanget är unikt på en global skala. Filosofin har dock förblivit den samma. Att hjälpa framtidens världsomvälvande framgångshistorier inom företagsvärlden ta sitt nästa steg.

Utnyttja kunnandet

Jessica Blechingberg är ingen nybörjare då det kommer till Slush. Hon var med redan år 2013 och har också sedan dess varit aktiv inom Arcada Entrepeneurship Society.

AES grundades för att stöda företagsamheten bland Arcadas studerande och hjälpa dem som drömmer om att i framtiden satsa på en karriär som entreprenör.

- För många handlar det om att kunna sysselsätta sig själv och förverkliga sina egna drömmar och att bidra till samhället, säger Jessica.

Slush är förutom en plats för företagare och investerare att hitta varandra också ett bra forum att bekanta sig med startup-världen ifall man är intresserad att starta eget.

- Många är rädda att prata om sina affärsidéer för de tänker att någon kan stjäla idén. Då skjuter man bara sig själv i benet, menar Jessica som vill betona hur viktigt det är att berätta för så många som möjligt om planer man har för att kunna få mångsidig feedback.

I Finland är cirklarna små och här finns alla möjligheter i världen att få goda råd från de stora spelarna.

- Gå fram och ryck någon som lyckats i ärmen. De flesta är väldigt hjälpsamma och man gör klokt i att utnyttja kunnandet hos andra.

Jessica arbetar i år på Slush genom att blogga för evenemangets del. I framtiden hoppas hon kunna fortsätta hjälpa dem som drömmer om att starta eget in i företagandets spännande, om än kaotiska, värld.

jessica blechingberg på Slush 2015
Bildtext Jessica Blechingberg och Rasmus Ekholm är aktiva inom AES och arbetar i år också på Slush.