Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Vändningen mot det bättre kom snabbare än väntat" – Nokias fina resultat överraskar analytiker

Från 2021
Sari Baldauf iklädd en grå kavaj bredvid Pekka Lundmark iklädd en blå kavaj. Halvkroppsbild.
Bildtext Nokias styrelseordförande Sari Baldauf och vd Pekka Lundmark.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Nokias fina kvartalsresultat kom cirka två år tidigare än utlovat. Det är tydligt att bolaget lyckats hävda sig i konkurrensen om 5G-kontrakten, säger docent Carl-Gustav Lindén.

Nokias resultat för det andra kvartalet förbättrades alltså med drygt 60 procent, jämfört med samma period i fjol. Företagets jämförbara rörelseresultat var 682 miljoner euro för perioden april-juni, och prognosen för hela året har förbättrats märkbart.

Det goda resultatet i sig överraskade inte experterna, eftersom Nokia redan för några veckor sedan varslade om goda nyheter. Men det är tidpunkten för ett så här gott resultat som överraskar, säger Carl-Gustav Lindén, forskare och docent vid Helsingfors universitet.

– När Pekka Lundmark började som ny vd för Nokia i fjol talade han om att vi skulle få se resultat inom tre år, nu har vi sett det redan inom ett år, säger Lindén.

– Vändningen mot det bättre kom snabbare än väntat. Det är en överraskning.

Carl-Gustav Lindén fotograferad på Busholmen i Helsingfors.
Bildtext Carl-Gustav Lindén säger att Pekka Lundmark är en expert på att omorganisera till det bättre.
Bild: Yle / Magnus Swanljung

Inderes analytiker Atte Riikola säger till nyhetsbyrån STT att resultatet blev bättre än han vågade hoppas, trots den positiva resultatvarningen några veckor innan. Han tror nu att marknadens förtroende för Nokias ledning är stenhårt, efter det fina resultatet. Riikola tror också det varit ett smart drag av ledningen att inte lova för mycket.

– Emellanåt vreds förväntningarna ner riktigt lågt. Nu återgick de liksom till ursprungsläge. Den nya ledningen fick marknadens förtroende genom att de kunde servera positiva resultatöverraskningar, säger Riikola, som förutspår ett ännu bättre resultat nästa år.

Omställning Lundmarks specialområde

Enligt Carl-Gustav Lindén finns vd Pekka Lundmarks signatur över hela det goda resultatet.

– Han har gjort ett fantastiskt arbete med Konecranes och andra bolag han har jobbat för. Han är känd för att kunna sätta saker och ting i ordning, säger Lindén.

– Han har bytt ut en del av ledningen och satsat på forskning och produktutveckling. Där har Nokia legat bakom sina konkurrenter inom 5G-teknologi, man har haft svårt att komma med något nytt. Men nu utlovas en ny produktlinje redan i år och det ser väldigt bra ut.

Det senaste årtiondet har Nokias verksamhet fokuserat allt mer på telekommunikation och nätverksteknologi, istället för på mobiltelefoner.