Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rektorn för Karis-Billnäs gymnasium hoppas på lokala lösningar i höst: “Då kan vi börja med närundervisning”

Från 2021
Uppdaterad 29.07.2021 16:14.
En person i munskydd sitter bakom en dator
Bildtext Hur inleder gymnasieeleverna i Västnyland sina studier i höst? I gymnasierna eller via distansundervisning?
Bild: Silja Viitala / Yle

Rektor Esbjörn Hägerstedt vid Karis-Billnäs gymnasium hoppas att höstterminen kan inledas med närundervisning. Det är väldigt viktigt med tanke på inlärningen, säger han.

Coronaläget i Finland fortsätter försämras. Myndigheterna funderar på vad som borde göras om läget inte vänder.
Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila sa till Yle i går att det är oklart om högskolor och även skolor på andra stadiet kan inleda höstterminen med närundervisning. Hon förutspådde att det kan behövas flera begränsningar om antalet coronasmittade ökar så som nu.  

Den 29 juli registrerade Institutet för hälsa och välfärd (THL) 765 fall av coronavirussmitta. Av dem finns två i Raseborg, en i Lojo och en i Hangö. 

Undervisningsminister Li Andersson (VF) twittrade i dag att distansundervisning ska vara det sista alternativet om det behövs mera restriktioner. "Distansundervisning får inte vara den första åtgärden man tar till", skrev Andersson.  

"Det ser inte ut att gå åt rätt håll"

Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium, räknar med att läsåret inleds med munskydd, handhygien och avstånd till varandra.  

– Jag hoppas vi inte behöver inleda med distansstudier, men jag följer med läget tills de studerande ska inleda läsåret och just nu ser det inte ut att gå åt rätt håll. 

en man i 30-års åldern med mörk kavaj och glasögon
Bildtext Karis-Billnäs gymnasiums rektor Esbjörn Hägerstedt hoppas på lokala lösningar så att inte hela Nyland dras över en kam om det blir fråga om distansundervisning i höst.
Bild: Ellen Forsström / YLE

Men Karis-Billnäs gymnasium har beredskap att övergå till distansstudier, säger Hägerstedt. Gymnasiet har ett år av korta perioder med distansstudier bakom sig. 

– Vi har varit lyckligt lottade i Västnyland då läget tillåtit oss att ha ganska begränsade distansstudier. Det är de studerande som drabbas hårdast av distansstudier.
– Det är i synnerhet väldigt olyckligt för dem som börjar i gymnasiet och som behöver känna att nu börjar de på ny kula. 

Hägerstedt: Vi är beredda att reagera snabbt

Gymnasiet har ordnat nybörjardagar med övernattning för dem som inleder sina gymnasiestudier, men i fjol ordnades dagen utan övernattning och utomhus. Esbjörn Hägerstedt hoppas man kan göra samma sak den här hösten. 

Jag hoppas att det lokala läget avgör och då kan vi börja med närundervisning

― Esbjörn Hägerstedt, rektor

– Annars får vi ta en funderare om det kommer nya riktlinjer från Regionförvaltningsverket och Raseborgs stad. Vi är beredda att reagera snabbt, men nu planerar vi att göra som i våras så att vi har munskydd, sköter hygienen och håller avstånd. Om det inte räcker så hoppas jag att åtminstone en del av studerandena kan vara på plats. 

Hägerstedt önskar att man kan fatta lokala beslut om närundervisning och inte ser på Nyland som en helhet. 

– Jag hoppas att det lokala läget avgör och då har vi i nuläget förutsättningar att börja med närundervisning. 

"Unga behöver röra på sig"

Coronaviruset sprids fortfarande bland ungdomar, konstaterade Institutet för hälsa och välfärd i dag.  Vecka 29 konstaterades att i synnerhet 18-21-åringar smittas av coronaviruset. 

Esbjörn Hägerstedt säger att han förstår att ungdomarna behöver röra på sig. 

– Jag tror att de har behövt röra på sig den här sommaren för det psykiska välmåendets skull. Tiden känns längre då man är ung och det är svårt när man inte ser ett slut på det här. Det är klart att jag är orolig, men samtidigt hoppas jag på stor vaccinationstäckning bland de unga så att vi så småningom kan återgå till det normala, även om vi måste leva med det här en tid till.  

Stolt rektor

Hägerstedt säger att han är mycket stolt över ungdomarna som klarade av förra läsåret, orkade följa restriktionerna och slutföra sina studier.  

– Det vi har lärt oss är att den sociala biten är otroligt viktig för inlärningen. Trivseln och kompisarna är en viktig faktor och det är viktigt att ha lärarna som inspiratörer vid inlärningen.

Det var Bubi Asplund som interjuade rektor Esbjörn Hägerstedt.