Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gjorde Matti Mattsson en perfekt insats i OS-finalen? Experten hann bli orolig, men vände snabbt under bronsloppet: "Lyckades till 110 procent"

Från 2021
Matti Mattsson i Tokyo.
Bildtext Matti Mattsson gjorde karriärens bästa lopp när det behövdes som mest.
Bild: Lehtikuva

Finlands bronshjälte i Tokyo gjorde ett perfekt lopp, säger experten Vesa Hanski. Han hoppas att respekten för simningen får ett allmänt lyft efter Matti Mattssons framgång.

25 år efter Jani Sievinens silver i Atlanta satte Matti Mattsson punkt för den blåvita medaljtorkan i OS-simningen.

Ökenvandringen har varit lång för finländsk simning – och vad passade väl då bättre än att det var just Matti Mattsson som tog medaljen?

Tio timmar efter finalen säger bröstsimsspecialisten i Yles OS-studiosändning att han har övervägt att avsluta karriären efter så gott som varenda mästerskap i flera år.

– Det är ett faktum att han har simmat jättedåligt i fyra år, helt klart under kapaciteten. Dessutom var han långsammast i statistiken i finalfältet, säger experten Vesa Hanski till Yle Sporten.

– Men i speciellt ett OS kan det vara svårt att förutspå medaljörerna. Det kommer alltid någon som skräller och favoriter som misslyckas. Nu var Matti en av dem som lyckades till 110 procent.

Gick ut i tufft tempo

Mattsson sänkte sitt finska rekord med över en sekund till 2.07,13 – och frågan är om finalsimningen var perfekt?

– Jag hann inte titta på varenda liten detalj, men jag tycker inte att det fanns något som kunde ha gjorts bättre. Jag var mest orolig för slutfasen. Han har blivit trött många gånger på sista längden, men nu höll han, säger Hanski – expert i Yle Puhes simsändningar under OS.

Vad hann du tänka under finalen?

– Matti startade snabbt och jag hann fundera om han verkligen ska orka till mål. Andra längden simmade han precis som normalt och då svängde tankarna. Sista femtio höll tekniken ända till slut.

Programmet är inte längre tillgängligt

Pratar redan om VM

Hanski – OS-simmare i Barcelona och Atlanta på 1990-talet – hoppas att Mattssons medalj kan inspirera unga som överväger att satsa på simningen.

– Det har känts som att människor inte har trott på simningen som gren.

Mattssons resa till OS-bronset är ett bevis på man inte ska ge upp. Nu är han på toppen av sin simkarriär så vad händer nu?

– Om Matti blir Finlands enda medaljör i OS kommer många att dra i honom. Han kommer säkert att fortsätta sin karriär, men han och hans team får sätta upp framtiden under hösten.

Med bronsmedaljen runt halsen pratade Mattsson ändå om nya mästerskap.

– Jag har inte så många år kvar i kroppen, men jag tänker nog njuta av det här ett tag till. Vi har ju VM i Japan om mindre än ett år.

Diskussion om artikeln