Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undervisningsminister Andersson: Distansundervisning ska vara det sista alternativet

Från 2021
Uppdaterad 29.07.2021 16:44.
Li Andersson
Bildtext Li Andersson anser att distansundervisning ska vara det absolut sista alternativet när man överväger hur nära kontakter ska begränsas.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Distansundervisning får inte vara det första alternativet när man överväger restriktioner, utan den sista utvägen, säger undervisningsminister Li Andersson (VF).

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila sa på onsdagskvällen i Yles A-studio att det just nu är oklart om skolorna kan återgå till närundervisning i augusti, då coronaläget ser dystrare ut.

Enligt Varhila är det i synnerhet högskolorna och andra stadiet vars närundervisning kan vara osäker. Om coronakurvan fortsätter peka uppåt kan det bli fler restriktioner i höst, tror Varhila.

Undervisningsminister Li Andersson säger till Svenska Yle att regeringen har som utgångsläge att begränsa barn och ungas vardag så lite som möjligt, speciellt när det kommer till undervisningen.

– Begränsningar som påverkar barn och ungas vardag ska vara de sista åtgärderna vi tar till – åtgärder som bara används då det finns ett akut behov för det. Det är konstigt att man i diskussionen plötsligt lyfter fram det som första alternativ, säger Andersson.

Enligt Andersson ska beslutsfattarna inte ens börja diskutera distansundervisning i grundskolor eller begränsningar i barns hobbyverksamhet före alla andra åtgärder är beprövade.

Distansundervisningens negativa följder syns redan nu

Regeringen planerar för närvarande inte några nationella beslut gällande barn och ungas skolgång.

I och med en lagförändring kan ändå lokala beslutsfattare tillsammans med hälsovårdsmyndigheterna fatta egna beslut baserade på det lokala epidemiläget.

Andersson hoppas ändå på att alla elever i grundskolan och andra stadiet ska få återvända till närundervisningen i höst. Redan nu syns de negativa följderna av förra läsårets distansperioder.

– Vi har människor som avslutat sitt sista år i grundskolan och påbörjat andra stadiet som inte fått studera på ett normalt sätt. Det är helt klart att det kommer ha långtgående följder på inlärningen och det allmänna välmåendet. I frågan om inlärningsresultaten har klyftorna redan ökat, förklarar Andersson.

Istället för att planera en ny distansperiod för Undervisningsministeriet en kontinuerlig dialog med bland annat Institutet för hälsa och välfärd om hur skolorna ska vara så coronatrygga som möjligt.

– Hygienen och säkerhetsavstånden är viktiga, men lika viktigt är att man ser till att vaccinationstakten inte blir långsammare. Alla vuxna som jobbar i skolor och inom småbarnspedagogiken ska ha möjlighet att vaccinera sig två gånger inom alla kommuner, säger Andersson.

Ohisalo: Vaccinationstakten måste snabbas upp

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) är inne på samma linje som Andersson.

Ohisalo skriver på Twitter att vardagen för barn och unga ska fortsätta så normalt som möjligt, och att man inte ska överväga lösningar som distansundervisning utan tunga motiveringar. 

Dessutom önskar Ohisalo att vaccineringstakten skulle bli snabbare, också då det gäller unga personer.

Artikeln uppdaterades klockan 16.41 med intervjusvar av undervisningsminister Li Andersson (VF).