Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vaccinintervallet kommer inte att förkortas i Åbo och Pargas – den första dosen prioriteras

En vårdare i Raseborg ger den första sprutan åt en i vårdpersonalen den 11. januari 2021.
Bildtext Man har för det mesta redan planer för hur de doser som kommer in till städerna ska användas. Det kommer att dröja några veckor innan intervallet mellan doser kan förkortas.

Tidigare i juli föreslog familje- och omsorgsminister Krista Kiuru att intervallet mellan coronavaccinets första och andra dos kunde ses över. Åbo och Pargas kommer inte att ha möjlighet att förkorta intervallet under de kommande veckorna.

Förslaget kom av en oro över coronavirusets deltavariant och en frustration över ombokade och oanvända vaccinationstider.

För att vaccinet ska ha full effekt är det kortaste möjliga intervallet mellan doser 8 veckor.

Riitta Liuksa, sektordirektör för Åbo stads välfärdssektor, säger att intervallen inte kan förkortas innan alla Åbobor fått den första dosen av vaccinet.

- Vi kan inte skapa en sådan situation där vi delar ut den andra vaccindosen och det ännu finns sådana som inte ens fått den första dosen, säger Liuksa.

Det finns också andra orsaker till varför staden väljer att fokusera på att dela ut den första dosen.

- En vaccindos ger redan ett visst skydd och därför vill vi få ut det till så många som möjligt i det här förvärrade pandemiläget. Det finns också bara en begränsad mängd vaccin och personer som kan dela ut det. Vi kan inte öka kapaciteten i all oändlighet, säger Liuksa.

Uppskattningsvis kommer det ännu att räcka ett par veckor innan Åbo kan börja förkorta intervallet mellan vaccineringar.

- Nu när skol- och studenthälsovården kommer igång nästa vecka så kan vi öka vaccinationstäckningen ytterligare för dem som inte ännu fått något vaccin alls. Efter det kan vi börja förkorta intervallet, berättar Liuksa.

I Pargas finns det heller inte möjlighet att förkorta intervallet mellan vaccindoser

Pargas har för tillfället ett 12 veckors intervall mellan vaccindoser. För att förkorta intervallet skulle man behöva få mer vaccin i lager.

- Just nu ger vi tidpunkten för följande dos i samband med att vi ger den första. Det här betyder att vi inte har extra vaccindoser då allt som vi får in redan är reserverat till att användas, säger Silander-Lehtinen.

Staden får information om hur mycket vaccin som kommer att finnas tillgängligt fyra veckor på förhand. Sällan brukar det finnas mer vaccin än lovat.

- Det skulle vara en helt bra idé att förkorta intervallet om det bara gick att förverkliga, säger Silander-Lehtinen.

Silander-Lehtinen uppskattar att det möjligtvis under vecka 32 skulle finnas tillräckligt med vaccin för att förkorta intervallet till 8 veckor.

Även THL har uppgett att den mängd vaccin som kommer in i landet inte räcker till att förkorta intervallet mellan doser.

Yle Åboland har också försökt nå representanter för Kimitoön för att få reda på hur vaccineringen kommer att fortsätta där.

Två hälsovårdare med munskydd framför en tavla med vinterlandskap, Camilla Rautanen i röd sköterskedräkt och Carola Silander-Lehtinen i blå sköterskedräkt.
Bildtext Carola Silander-Lehtinen (höger) skulle gärna förkorta intervallet om det fanns möjlighet till det.