Hoppa till huvudinnehåll

Film och tv

Film: Fartfyllt och lättsamt djungeläventyr slår knut på sig själv

En man och en kvinna står i en flodbåt i djungeln och ser ut mot vattenfall som omger dem.
Bildtext Jakten på ett mytomspunnet träd leder en äventyrlig forskare (Emily Blunt) på en farlig expedition in i djungeln med en skälm till flodbåtskapten (Dwayne Johnson).

Jakten på ett magiskt träd med läkande krafter leder ett brittiskt syskonpar på en upptäcktsfärd in i djupaste Amazonas. Jungle Cruise är en fartfylld och fyndig äventyrshistoria med lite för många handlingsspår för sitt eget bästa.

Året är 1916, mitt under brinnande världskrig, och London är den moderna världens centrum och hjärtat i det brittiska imperiet. Den äventyrliga forskaren dr Lily Houghton (Emily Blunt) och hennes dandy till bror (Jack Whitehall) gör mitt på ljusan dag ett djärvt inbrott på ett arkiv som tillhör ett anrikt geografiskt sällskap.

Från arkivet stjäl hon en hemlighetsfull amulett som hon är övertygad om ska visa henne vägen till ett mytomspunnet träd någonstans djupt inne i Amazonas, vars kronblad enligt legenden kan bota alla kända sjukdomar.

Det är inte många som tror på legenden. De som senast varit trädet på spåren var en expedition av spanska conquistadorer på 1500-talet som försvann i regnskogen under gåtfulla omständigheter, somliga viskar att de föll offer för en förbannelse.

Men Houghton är säker på sin sak. Och hack i häl har hon en farlig och resursstark främling (Jesse Plemons) som är ute i samma ärende. Men hans avsikt är inte att främja den medicinska vetenskapen, utan att hjälpa Tyskland vinna världskriget.

Framme i Amazonas anlitar syskonen Houghton en skälm till flodbåtskapten (Dwayne ”The Rock” Johnson) att föra dem upp för floden och djupt in i regnskogen.

En man i slitna sjökaptenskläder står bland hurrande människor på en bar.
Bildtext Flodbåtskaptenen Frank (Dwayne Johnson) har en uppsjö av finter och tricks på lager.

Med Kejsartysklands agenter efter sig och djungelns faror framför sig utvecklar sig expeditionen snabbt till ett fartfyllt och våghalsigt äventyr för alla inblandade. Trots alla faror och motgångar vägrar Lily Houghton låta sig avskräckas.

Jungle Cruise i regi av Jaume Collet-Serra är ett karamellfärgat och underhållande äventyr i Indiana Jones eller Mumiens anda, och det vankas allt från ubåtar, sekelgamla spökkrigare, livsfarliga djungelkryp till intriger, skattkartor och sjunkna städer.

Inspirerad av åkattraktion

Jungle Cruise är en Disneyfilm som hämtar både sitt namn och koncept från en av Disneylands egna åkattraktioner. Berättelsen framskrider i små dialogscener som strös in mellan yviga actionsekvenser späckade med datoranimerade specialeffekter.

För en film med en så tydlig uppgift att framhäva Disneys egna varumärken så lyckas filmen ändå hålla en rolig och lättsam ton tack vare ett fyndigt manus och skickligt skådespelarhantverk.

Särskilt Emily Blunt och Jack Whitehall gör en lätt och rolig insats som det smågnabbande brittiska syskonparet, och Paul Giamatti syns i en minnesvärd biroll som skrupelfri småstadspamp.

Under berättelsens gång blir det så småningom lite för många trådar för filmen att förvalta effektivt, och stora sena avslöjanden om centrala karaktärer gör ohjälpligt handlingen en smula inkonsekvent.

Jungle Cruise är en rolig och underhållande äventyrsfilm som gör sitt yttersta för att hålla sig lättsam och undvika alla koloniala fallgropar som det klassiska upplägget styr in filmen i - och lyckas ganska bra med det.

Lite väl sockervaddigt smakar det då den stora belöningen efter det våghalsiga äventyret inte har något att göra med krigets utgång eller läkarkonstens framsteg, utan glädjen att äntligen få visa lång näsa (eller finger) åt ett sällskap med dryga gubbar i London.

Diskussion om artikeln